Aandacht voor Samuel de Lange jr.

Ingediend door admin op wo, 11/23/2011 - 11:43

In 2011 wordt niet alleen de geboortedag van Franz Liszt herdacht, maar ook die van Samuel de Lange sr. (1811-1884). Ook is er aanleiding zijn zoon Samuel de Lange jr. (1840-1911) te herdenken, die honderd jaar geleden overleed in Stuttgart.

Symposium en concerten
Samuel de Lange jr.Op 6 december wordt in een lunchpauzeconcert bij het NMI kamermuziek Samuel jr. uitgevoerd, onder meer een sonate voor altviool en piano. Op 29 oktober vond een symposium plaats, georganiseerd door het NMI en Het Orgelpark in Amsterdam. Tijdens die middag en avond werd niet alleen over de familie De Lange gesproken, maar klonk er ook muziek. Uit het omvangrijke en rijke oeuvre van Samuel de Lange jr. en sr. klonken orgelwerken, gespeeld door Bas de Vroome. Kamermuziek van Samuel jr. werd uitgevoerd door Laura de Lange (piano), het Rubens Kwartet en de sopraan Nienke Oostenrijk.

Fotopresentatie
Samuel de Lange jr. en zijn broer Daniel stonden in 2010 al centraal in een evenement in de Doelen in Rotterdam, onder de titel 'Licht op De Lange'. Daarbij was ook een fotoreproductie-tentoonstelling ingericht, die vanaf dinsdag 22 november gedeeltelijk bij het NMI te zien zal zijn. Met een keuze van mooie documenten en foto's wordt vooral iets getoond van Samuel en Daniel de Lange. Samuel jr., een grote orgelvirtuoos, pianist en belangwekkend componist, krijgt echter de meeste aandacht.

In een paar vitrines zijn nog originele documenten te zien: enkele foto's, een paar muziekhandschriften en programma's, alsook een piepklein dagboekje en twee eremedailles. Het is allemaal heel bescheiden, maar wel bijzonder, waarbij het niet alleen gaat om documenten uit de eigen collectie, maar ook om enkele documenten die de Stichting de Lange beschikbaar stelde. Dierbare familiestukken uit familiebezit die nu korte tijd bij het NMI liggen! Ook de meeste vergrotingen in de fotopresentatie zijn door de Stichting De Lange ter beschikking gesteld.

Archieven
Het NMI beschikt over archieven van Daniel de Lange (1841-1918), Samuel de Lange sr. en Samuel de Lange jr. Jarenlang was het archief van Daniël de Lange onderdeel van de muziekcollecties van het Gemeentemuseum in Den Haag. Het archief is sinds de vestiging van het NMI als zelfstandig instituut deel van de zeer talrijke archiefcollecties.

Vele jaren geleden, ergens in de jaren '80, deed Willem Noske, een van de voorvechters voor erkenning van de Nederlandse muziek, een van de grootste vondsten van zijn leven: het Requiem van Daniel de Lange. Dit werk beleefde in 1993 zijn wereldpremière door het Nederlands Kamerkoor, en werd in 2001 door het NMI in druk uitgegeven. Heel wat manuscripten van Samuel sr. en Samuel jr. werden in de loop der jaren aan het NMI gegeven. Voor het laatst in 2007, toen een belangrijk deel van de manuscripten van Samuel sr. werd overgedragen.

Uitgaven
Het NMI heeft altijd de waarde van De Lange's muziek onderkend. In 2009 werd de Nocturne und Romanze voor vier celli van Samuel de Lange jr. uitgegeven; in 2011 volgde de Fantasie over 'God enkel licht' voor orgel, geschreven door Samuel sr. omstreeks 1860. Binnenkort verschijnt een Sonate voor altviool en piano van Samuel jr., opnieuw een allereerste uitgave. Vanzelfsprekend werkt het NMI hierbij samen met de stichting De Lange, waarvan pianiste Laura de Lange, nazaat van beide Samuels, prominent vertegenwoordiger is.

23 november 2011