Nieuwe webexpositie: Schumanns Myrthen

Ingediend door admin op wo, 06/06/2012 - 23:00

Robert en Clara SchumannTer gelegenheid van Schumanns geboortedag, 8 juni, presenteert het NMI een nieuwe webexpositie gewijd aan het Myrthen-manuscript dat zich in de collecties van het NMI bevindt. Het betreft een manuscript met zes liederen uit de cyclus Myrthen op. 25 van Robert Schumann. Dit manuscript werd altijd beschouwd als het werk van een kopiïst en is daardoor lange tijd aan de aandacht ontsnapt. Onderzoek heeft nu uitgewezen dat het manuscript twee liederen bevat in Schumanns eigen handschrift en vier liederen in het handschrift van Carl Brückner, een kopiïst met wie Schumann regelmatig samenwerkte. De vier liederen in Brückners handschrift zijn door Schumann voorzien van correcties en toevoegingen en daarmee als bron eveneens van grote musicologische waarde.

Het betreft een gedeelte uit het netschrift dat diende als voorbeeld voor de eerste druk, die in augustus 1840 door Friedrich Kistner in Leipzig werd uitgegeven. Dit manuscript is ooit opgesplitst geraakt. De delen ervan bevinden zich nu in Parijs (Bibliothèque Nationale), Zwickau (Robert-Schumann-Haus), en in het NMI in Den Haag. Een klein gedeelte is in onbekend privébezit geraakt. Het deel in het NMI gold tot nu toe als verdwenen. Vergelijking met de andere delen toont echter aan dat het hier gaat om de ontbrekende bron.

In de webexpositie is het handschrift digitaal te bekijken en worden achtergronden gegeven bij de compositie en het handschrift.

Webexpositie »

7 juni 2012