OnsDna.nl

Ingediend door admin op vr, 06/22/2012 - 12:16
Onlangs lanceerde Branchevereniging Archieven in Nederland (BRAIN) de nieuwe website van de Nederlandse archieven: OnsDNA.nl. De website moet een startpunt bieden voor elke beginnende archiefbezoeker en -onderzoeker.

OnsDNAIedere inwoner van Nederland laat administratieve sporen achter. Geboorten, huwelijken, overlijdens: ze worden geregistreerd op het gemeentehuis. Wie onroerend goed verwerft laat dat vastleggen in een notariële akte en staat vermeld in het Kadaster. Wie een opleiding volgt staat ergens ingeschreven en wie arbeid verricht staat op een loonlijst. De archiefinstellingen van Nederland bewaren tal van documenten met dit soort gegevens.

Maar die documenten terugvinden gaat haast nooit vanzelf. Want hoe en waar begint u? Wat staat er al online en wat vind u in een archief? En wat niet? Wat kan er al online en voor welke zaken moet u naar welk archief? Welke bronnen kunnen een antwoord op uw vraag het beste geven?

OnsDNA.nl bevat tips voor de beginnende archiefonderzoeker en een handige archiefkaart waarop u snel kunt vinden bij welk archief u moet zijn om een antwoord te vinden op uw vragen. De website brengt dagelijks nieuws over nieuwe aanwinsten, mooie ontdekkingen en handige tools en bevat een agenda met lezingen, tentoonstellingen, cursussen en andere activiteiten van archiefinstellingen in het hele land.

Enthousiaste archiefgebruikers vertellen op OnsDNA.nl wat zij in de Nederlandse Archieven zochten en vonden. Allemaal verhalen over hoe bijzonder het is om een stuk van uw eigen geschiedenis terug te vinden en de documenten daarover zelf in handen te krijgen. Of het nu om uw familie, uw huis, uw straat of de stad waar u woont gaat!

OnsDNA.nl »

22 juni 2012