Schilderij van Israëls in collectie NMI

Ingediend door admin op di, 06/12/2012 - 14:49

Het NMI heeft onlangs een portret van de componist Alexander Voormolen, waarvan het NMI het archief beheert, in de collectie opgenomen. Het schilderij werd in 1925 geschilderd door de Haagse schilder Isaac Israëls. De komende maanden is het uitgeleend aan het Couperusmuseum in Den Haag ter gelegenheid van een tentoonstelling over Israëls. Daarna is het portret weer te bewonderen in de studiezaal van het NMI.

De componist Alexander Voormolen (1895-1980), werd door Israëls geportretteerd in de woning van de schilder aan de Koninginnegracht 2 in Den Haag. Dit olieverfschilderij is afkomstig uit een legaat van de dochter van de componist, Alice. Alice Voormolen is nog niet zo lang geleden overleden en wilde destijds dat het portret bij de collectie archivalia (manuscripten, correspondentie e.d.) van haar vader zou worden opgenomen. Dat is onlangs gebeurd. Het schilderij is in eigendom overgedragen aan de Rijksdienst voor het Cultureel erfgoed, en door deze dienst weer in bruikleen gegeven aan het NMI.

Deze zomer vindt in Den Haag een manifestatie plaats in een samenwerking van verschillende Haagse musea. De aandacht gaat dan uit naar de Haagse schilder Isaac Israëls (1865-1934). Van 1 juni tot begin november dit jaar hangt het schilderij van Alexander Voormolen in het Couperusmuseum (Javastraat 17, Den Haag) om daar luister bij te zetten aan de geplande tentoonstelling ‘Isaac Israëls in Den Haag'. Overigens zullen dan ook enkele werken van Voormolen worden geëxposeerd die de relatie Voormolen-Couperus onderstrepen: het hoboconcert, Eline (Notturno voor orkest) en de symfonische mythe Arethusa.

voormolen
Alexander Voormolen door Isaac Israëls

12 juni 2012