Integrale uitvoering orgelwerk Anthon van der Horst

Ingediend door admin op vr, 11/06/2015 - 19:24

Dit jaar is het precies 50 jaar geleden dat componist, organist en dirigent Anthon van der Horst (1899 – 1965) overleed. Zijn inzet voor de muziek van Bach is in het begin van de 20e eeuw van grote betekenis geweest, met name als dirigent van de Nederlandse Bachvereniging. Daarnaast was hij een van de meest vooraanstaande Nederlandse organisten.

Van der Horst heeft als componist vele werken nagelaten, waaronder een heel aantal orgelwerken. Helaas worden zijn werken, ondanks de kwaliteit ervan, weinig gespeeld. Het herdenkingsjaar 2015 is voor Geerten van de Wetering (Den Haag) en Harmen Trimp (Groningen) aanleiding om het complete orgeloeuvre van Van der Horst uit te voeren tijdens twee concerten in de Kloosterkerk te Den Haag. Beide organisten stammen – via hun docent Jos van der Kooy en diens leraar Charles de Wolff, leerling van Anthon van der Horst – indirect uit de school van Van der Horst.

Naast zijn composities voor orgel solo zal Van der Horst’s Concert pour orgue et orchestre a cordes (1960), voor orgel en strijkersensemble, uitgevoerd worden. Ter gelegenheid van deze uitvoering is dit werk opnieuw uitgegeven bij Donemus. Onder het thema Salutation joyeuse zullen de concerten plaatsvinden op zaterdag 7 en 21 november om 16.00u in de Kloosterkerk te Den Haag. Salutation joyeuse, de titel van zijn laatste compositie, was Van der Horst’s afscheidsgroet aan het Nederlandse muziekleven. Met deze tweedelige concertserie staan de organisten Trimp en Van de Wetering stil bij een van de meest markante personen uit het Nederlandse muziekleven van de vorige eeuw.

In de collectie van het NMI bevindt zich de muzikale nalatenschap van Anthon van der Horst, zie het Archievenoverzicht.

Diepenbrock

Meer informatie:
www.kunstcentrum-kloosterkerk.nl
www.geertenvandewetering.nl
www.harmentrimp.nl

6 november 2015