Willem Mengelberg en de Matthäus-traditie 1899-1944

Ingediend door admin op do, 03/05/2015 - 23:00

De dirigent Willem Mengelberg (1871-1951) begon in 1899 met de uitvoering van de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach. Daaruit ontstond de Nederlandse traditie om in de z.g. passietijd de Matthäus Passion uit te voeren. Nederland kent nog steeds een hoge uitvoeringsdichtheid van dit monumentale werk. Nergens wordt de Matthäus Passion zo vaak uitgevoerd als in Nederland. Mengelberg bereikte met zijn ensembles, het Concertgebouworkest en het Toonkunstkoor te Amsterdam, zo’n hoge kwaliteit van uitvoering dat zijn verklanking wereldvermaardheid kreeg.

Bijna vanaf het begin waren zijn uitvoeringen ook omstreden, omdat hij zo eigenzinnig te werk ging. Tegelijkertijd dwong zijn interpretatie bij iedereen groot respect af. Van de uitvoering uit 1939 zijn opnamen bewaard gebleven. Uit deze live-vertolking worden fragmenten beluisterd in een geheel gerestaureerde, ‘schoongemaakte’ versie.

Frits Zwart (biograaf van de dirigent en directeur van het Nederlands Muziek Instituut) vertelt over de geschiedenis van de Amsterdamse uitvoeringen onder Mengelberg. De lezing wordt ondersteund met projectie van foto’s en beluisteren van muziekfragmenten

Locatie: Museon, Stadhouderslaan 37, Den Haag op dinsdagmiddag 24 maart, aanvang 13.30 uur.

Meer informatie op de website van het Museon.

Mengelberg
Willem Mengelberg

6 maart 2015