1765 - Familie Mozart komt per trekschuit aan

Ingediend door Paula op wo, 10/31/2018 - 08:54

Lezing, Bibliotheek Centrale
dinsdag 27 november 2018 12:30 tot 13:45

Frits Zwart is directeur van het Nederlands Muziek Instituut dat sinds enkele jaren onderdeel is van het Haags Gemeentearchief. Frits is musicoloog en studeerde in Utrecht. Hij is al enkele jaren verbonden met het muzikaal erfgoed van Nederland en publiceerde o.m. twee lijvige boeken over de dirigent Willem Mengelberg.

Hoe kwam het Muziekinstituut aan Mozarts handschrift?
In de collectie van het NMI is het handschrift van Wolfgang Amadeus Mozarts Galimathias Musicum KV 32 een absoluut topstuk. Mozart schreef dit werk tijdens zijn verblijf in Den Haag als onderdeel van de Europese concertreis die hij met zijn zus en ouders door Europa maakte. De Mozarts verbleven ook enkele maanden in Nederland en arriveerden in 1765 per trekschuit in Den Haag. De details van dat verblijf in Nederland vormen de kern van de lezing. Ook doet Frits uit de doeken hoe het NMI aan dat kostbare handschrift kwam.

Aanmelding & locatie
Gezien het aantal zitplaatsen verzoeken wij u vriendelijk om u per mail aan te melden via aanmeldinglezingHGA@denhaag.nl. De lezing vindt plaats in Studio B, etage 1 van de Centrale Bibliotheek, Spui 68.

Prijs voor leden: gratis
Prijs voor niet-leden: gratis
Reserveren: noodzakelijk

Afbeelding
Huis aan Spui 44 waar Mozart in 1765 verbleef. Fotocollectie Haags Gemeentearchief.