Componist Hans Kox overleden

Ingediend door Paula op do, 03/28/2019 - 14:51

Op 25 februari j.l. is in Haarlem de componist en muziekpedagoog Hans Kox overleden.

Hans Kox werd op 19 mei 1930 in Arnhem geboren en studeerde onder meer piano bij Jaap Spaanderman en compositie bij Henk Badings. In 1956 werd hij directeur van de muziekschool in Doetinchem en vijftien jaar later vertrok hij naar Haarlem, in welke omgeving hij tot zijn dood toe zou blijven wonen en werken, onder meer als adviseur van het Noordhollands Philharmonisch Orkest. Hij is verbonden geweest aan het Utrechts Conservatorium als docent Compositie, maar vanaf 1984 heeft hij zich fulltime aan het componeren gewijd.

Zijn composities zijn meerdere malen met prijzen en (internationale) onderscheidingen bekroond. In zijn standaardwerk “Zeventig jaar Nederlandse Muziek 1915-1985” schreef Leo Samama: “Hij is een bewust traditionalist en schroomt niet bij het verleden te rade te gaan. Maar Hans Kox verstaat zijn vak als de beste en verscheidene van zijn werken steken met kop en schouders boven het grijze gemiddelde van de Nederlandse toonkunst uit."

Het Nederlands Muziekinstituut beschikt  sinds 2009 over (een deel van) het archief van Hans Kox, vooral een groot aantal muziekmanuscripten.

Afbeelding
Hans Kox