Revolutie in de muziek in de sixties en seventies, tentoonstelling in atrium Stadhuis Den Haag

Ingediend door Paula op di, 02/26/2019 - 14:48

De tentoonstelling ‘Revolutie in de muziek in de sixties en seventies’ is gemaakt door het Nederlands Muziek Instituut (NMI) in samenwerking met de stichting Opus 6580 en is te zien op de verlichte fotopanelen in het Atrium van het Stadhuis in den Haag.

Er is  aandacht voor Nederlandse componisten, geboren tussen 1930 en 1955, en hun werk, dat zeer uiteenlopende stijlen omvat. Deze generatie timmerde in de sixties en seventies flink aan de weg, onder andere met de Aktie Notenkraker in 1969. Deze actie werd geïnitieerd door componisten van de Haagse School, waaronder Louis Andriessen en Reinbert de Leeuw.

Op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag ontstond in de jaren zeventig één van de belangrijkste Nederlandse ensembles voor hedendaagse muziek, het Schönberg Ensemble. In de tentoonstelling is aandacht voor de resultaten en gevolgen van die roerige tijd, waaronder de toen ontstane specifiek Nederlandse  ‘ensemblecultuur’. De tentoonstelling is zien van 22 februari tot en met 30 maart.

Symposium
Deze tentoonstelling vormt mede de aanleiding voor een symposium op vrijdag 22 maart met als titel:

Reconstructie / Deconstructie: Kenschetsen van het Nederlandse muziekleven in de periode 1965-1980.

Het symposium wordt georganiseerd in samenwerking met de Universiteit Utrecht. Inleiders zijn onder meer Robert Adlington, Geert Buelens en Emile Wennekes.

Locatie: Studio B (eerste verdieping) van de Bibliotheek Den Haag, Spui 68, Den Haag.
Aanvang 13.30, einde c. 17.00 uur, deelname aan het symposium is gratis.
Aanmelden via: cursus.hga@denhaag.nl o.v.v. symposium

Afbeelding
Programma omslag