'Uit de schaduw'

Ingediend door Paula op di, 11/05/2019 - 14:43

Indische componisten en tijdgenoten

24 November 2019 12:00 uur
Georganiseerd door het Nederlands Muziek Instituut i.s.m. de Haagse Kunstkring, Denneweg 64, 2514 CJ Den Haag

Door Renate Arends, sopraan en Henk Mak van Dijk, piano

Indisch klassiek
Componisten als Constant van de Wall, Paul Seelig en Linda Bandara waren geboren en/of getogen in het voormalig Nederlands-Indië. Zij leefden in twee werelden: enerzijds waren zij geworteld in een westerse muziektraditie, en maakten zij deel uit van de westerse muziekwereld, anderzijds waren zij ervan overtuigd door het gebruik van oosterse elementen, met name uit de gamelanmuziek, een nieuwe richting in het componeren in te slaan. Als we bedenken dat begin twintigste eeuw nauwelijks echt contact was met Javanen over hun muziek, en er nauwelijks Europeanen waren die gamelan konden en wilden bespelen, valt de originaliteit van deze Indische componisten met hun belangstelling voor Indonesische muziek des te meer op.

Zangeres Renate Arends en pianist Henk Mak van Dijk halen deze oost-west muziek gaarne uit de schaduw. Zij stelden een fraai programma Indisch klassiek voor zang en piano en piano solo samen, gecombineerd met muziek van niet-Nederlandse tijdgenoten die zich ook door andere muziekculturen lieten inspireren, zoals Maurice Delage (door India), Camille Saint-Saëns (door Perzië) en George Gershwin (door Afro-Amerikaanse cultuur).

Henk Mak van Dijk is de kenner par excellence van de muziek uit het voormalig Nederlands-Indië. Hij heeft hierover verschillende publicaties op zijn naam staan en maakte samen met Renate Arends ook opnames van dit bijzondere repertoire voor verschillende cd's.

Foto: Linda Bandara

Afbeelding
Linda Bandara