Wereldpremière van het 2e strijkkwartet (1913) van Leander Schlegel

Ingediend door Paula op vr, 08/23/2019 - 14:49

Muziekkamer Oegstgeest opent het nieuwe seizoen van de kamermuziekserie Zondagmatinees in De Paulus op 22 september 2019 om 16:00 uur met de allereerste uitvoering ooit van het  Tweede strijkkwartet opus 35 van Leander Schlegel. Na de pauze klinkt Beethovens Strijkkwartet nr. 15 opus 132. Aanvang 16.00 uur. Klik hier voor meer informatie.

Het programma wordt uitgevoerd door Het Daniel Quartet dat in 1974 is opgericht in Israël en sinds 1976 in Nederland is gevestigd. Het Daniel Quartet verwierf internationale naam en faam. De huidige leden zijn Quirine Scheffers en Misha Furman viool, Itamar Shimon altviool en Joanna Pachucka cello.

Precies een week eerder, zondagmiddag 15 september, geeft Frans van Ruth een lezing met recital over Leander Schlegel. Hij wordt geflankeerd door de mezzo-sopraan Oda Zoe Hochscheid. Om 15.30 uur in het Koetshuis van kasteel Oud-Poelgeest, de toegang is kosteloos. Klik daarvoor hier.

Leander Schlegel
Leander Schlegel (1844–1913) is een van de meest markante Nederlandse componisten van zijn tijd. Geboren op destijds Oegstgeester grondgebied –  in een niet meer bestaande woning langs de Singel ter hoogte van Molen De Valk –, is hij getogen in Leiden. Zijn werken werden tot in Wenen bewonderd en zijn daar dikwijls uitgevoerd. Schlegel voltooide zijn Tweede strijkkwartet kort voor zijn plotselinge dood, thuis in Overveen waar hij veertig jaar woonde. Hij is bijgezet in het familiegraf op de elitebegraafplaats De Groene Steeg in Leiden.

Afbeelding
Leander Schlegel