De wonderbaarlijke terugkeer

Ingediend door Paula op di, 06/09/2020 - 11:24

Website over Lex van Delden (1919-1988)

Wijlen de bekende acteur Lex van Delden jr. heeft zich enorm ingezet voor het nagelaten oeuvre van zijn vader. Hij was altijd in de weer diens werk te promoten en hij was zowel financieel als inhoudelijk betrokken bij vele concerten en cd-producties. Als in de serie Uilenburger concerten een werk van zijn vader werd uitgevoerd, stuurde hij bloemen. Bij jubilea een fles champagne.

Lex van Delden sr. heeft mij als heel jonge musicus een keer geïnterviewd voor het Parool, waarvan hij muziekredacteur was. Toen ik jaren later een concert gaf in London stond Lex jr. na afloop opeens voor mijn neus. Dat gaf mij een schok, hij leek uiterlijk enorm veel op zijn vader, die inmiddels overleden was. Vanaf die tijd waren wij bevriend. Lex jr. zorgde ervoor dat er een mooie website kwam met zijn vaders biografie, een overzicht van alle composities en opnames plus een reeks artikelen, die hij schreef voor het Parool.

Na het overlijden van Lex jr. in 2010 heeft de website nog een tijd bestaan. Maar op een dag kreeg ik een telefoontje van Bertie van Delden, dochter van de componist, zuster van de acteur. Ze vertelde mij dat de website niet meer te vinden was, geheel van het internet verdwenen. Een vreemde zaak, want de rekeningen voor het domein waren altijd netjes betaald. Wat te doen? Bertie, nu als enige verantwoordelijk voor de nalatenschap, wilde dolgraag dat de site weer te vinden zou zijn. Na enig speurwerk bleek de provider met de noorderzon vertrokken naar het buitenland, met medeneming van alle klantgegevens en - heel erg vervelend - de licentie van alle domeinnamen die hij onder zijn beheer had. Dus het oude webadres was niet meer te gebruiken, de naam ook niet em de inhoud van de website was weg.

En wie had de website gebouwd? Misschien had diegene nog materiaal. Na lang zoeken vond Bertie een naam: Ralph van Zetten. Maar we hadden geen telefoonnummer of adresgegevens. En dan is het internet zeker zeer behulpzaam. Na enig zoeken vond ik bij een bedrijf een Ralph van Zetten, werkzaam als software engineer. Ik mailde hem om te vragen of hij het was die de Lex van Delden website gebouwd had. Gelukkig: Dit was de juiste Ralph! Hij was onmiddelijk bereid om te helpen de site nieuw leven in te blazen. Maar ..... de bestanden had hij niet meer. Dus alles zou opnieuw gemaakt moeten worden. Maar toen kwam Bertie van Delden gewekldig in actie. Zij zocht net zo lang in alle mails op haar computer tot ze tenslotte een back-up kopie vond van de originele site. Ralph ging aan de slag. Neemt u eens een kijkje op de totaal vernieuwde en prachtig vormgegeven site. Bertie heeft er hele mooie foto's aan toegevoegd. We zijn geweldig trots om u dit te kunnen presenteren: https://lex-van-delden.nl/

door Eleonore Pameijer

Foto: Lex van Delden aan de piano, omstreeks 1930

Afbeelding
LEx van Delden aan de piano, omstreeks 1930