Interviews over Willem Mengelberg online

Ingediend door admin op di, 04/14/2020 - 20:29

In 1988 werd door Ad 's Gravesande en Sieuwert Verster de documentaire 'Het orkest, geluid van een eeuw'  gemaakt in opdracht van de VPRO, ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het Koninklijk Concertgebouworkest in datzelfde jaar. Daaraan voorafgaand werd door Sieuwert Verster een groot aantal interviews afgenomen met (oud-) orkestleden en anderen die betrokken waren geweest bij het Concertgebouworkest.

Enkele jaren na de totstandkoming van de documentaire heeft producer Sieuwert Verster het ruwe filmmateriaal, dat bij dit soort producties dikwijls wordt vernietigd, aan het Nederlands Muziek Instituut overgedragen. Veel daarvan is in de documentaire uit 1988 niet gebruikt en delen uit deze interviews die betrekking hebben op de dirigent Willem Mengelberg zijn nu, na vele jaren, voor het eerst gepubliceerd via de website van de Willem Mengelberg Society: https://www.willemmengelberg.nl/?q=content/interviews-het-orkest-geluid-van-een-eeuw-1988 en via Youtube.

Biograaf van Willem Mengelberg en directeur van het NMI Frits Zwart, werkte het idee uit en met financiële steun van de Willem Mengelberg Stiftung (Zwitserland) werd het digitaliseren en de bewerking van beeld en geluid  mogelijk gemaakt en gerealiseerd.

Van de reeks interviews zijn de eerste online gezet (maart en april 2020). Daarin zijn nu te zien en te horen componist Henk Badings, harpiste Phia Berghout, orkestdirecteur  en administrateur Evert Cornelis jr., klarinettist Bram de Wilde, violist Sam Tromp en violist/directeur van het Concertgebouworkest Piet Heuwekemeijer.

Voor een brede verspreiding zijn de interviews in het Engels ondertiteld. In de loop van 2020 worden gaandeweg alle interviews die op Willem Mengelberg betrekking hebben online gezet.

Foto: Willem Mengelberg, januari 1940, repetitie bij de Wiener Philharmoniker door Karl Kepka

 

Afbeelding
Willem Mengelberg, januari 1940, repetitie bij de Wiener Philharmoniker