Persbericht in memoriam Jan Rokus van

Ingediend door Paula op ma, 05/11/2020 - 17:11

Componist Jan Rokus van Roosendael (1960-2005) opnieuw in de schijnwerpers

Amsterdam - Op 6 mei 2020 is het zestig jaar geleden dat Jan Rokus van Roosendael, één van de meest toonaangevende Nederlandse componisten van zijn generatie, werd geboren. Hij liet een zeer veelzijdig oeuvre na dat juist nu actueel is. Zijn interesse voor het samenbrengen van wereldmuziek en moderne klassieke muziek sluit naadloos aan bij de tendensen in onze hedendaagse pluriforme maatschappij. Ter gelegenheid van zijn zestigste geboortedag is er nu een You-Tube -kanaal waarin zijn muziek, die nog steeds ruimschoots een plaats in hedendaagse concertprogramma's verdient, opnieuw in de schijnwerpers staat.

Elke fase van de loopbaan van Van Roosendael levert weer andere interessante muziek op. In zijn vroege werken, zoals Facetten (1981) en Chamber Music (1982), is hij nog zoekend naar een eigen weg en probeert hij zijn grote voorbeelden, waaronder Igor Stravinsky, een plaats te geven, zonder daarbij zijn eigen stem te verliezen.

Vanaf de late tachtiger jaren zocht hij naar andere bronnen en kwam uiteindelijk uit bij niet-westerse culturen. Vooral de cyclische vorm- en ritmische principes uit landen als India en Indonesië maakten grote indruk op hem. Hij creëerde in die fase een eigen muzikaal universum waarin modale elementen en muzikale concepten uit andere culturen een plaats vonden. Dit leverde werken op als Tala (1987) en Windows (1996).

In zijn composities na 1996 liet hij zich inspireren door de West-Europese vocale polyfonie en de kerkmuziek van vóór 1600. Ook in zijn instrumentale muziek uit deze periode blijkt een religieuze sensitiviteit.

Het complete oeuvre van Van Roosendael laat zich beluisteren als zijn levensloop. 'Muziek is levensfilosofie', zei hij zelf eens.

Het YouTubekanaal Jan Rokus van Rossendael, gelanceerd op zijn geboortedag, is te vinden via https://bit.ly/2YzIoks. Het wordt in de loop van dit herdenkingsjaar aangevuld.

De dubbel-cd Static Motion (Attacca, 2008) met een overzicht van de belangrijkste werken van de componist, is te verkrijgen via de website https://www.janrokusvanroosendael.com

 

Foto: Co Broerse

Afbeelding
Jan Rokus van Roosendael