Dirigent Willem Mengelberg; voorvechter van de muziek van Gustav Mahler

Ingediend door Paula op ma, 10/11/2021 - 15:52

20 oktober 2021 | Studio B, eerste etage, Centrale Bibliotheek, Spui 68, Den Haag

Kosten: gratis

De wereldvermaarde Oostenrijkse componist Gustav Mahler was een 'nieuwlichter' in de muziekwereld. Zonder de tomeloze inzet van de Nederlandse coryfee Mengelberg was hij mogelijk nooit zo beroemd geworden. Reinier Horjus  gaat hierover in gesprek met Frits Zwart.

De nieuwe Beethoven en zijn ontdekker
De 'Beethoven van zijn tijd' noemde Neerlands beroemdste dirigent Willem Mengelberg zijn Oostenrijkse collega en vriend, de componist-dirigent Gustav Mahler. Zelf destijds een heuse wereldster, besefte Mengelberg als geen ander de kwaliteit en vernieuwing van Mahlers composities. Maar deze mening werd niet door iedereen gedeeld! Uit protest tegen al deze 'nieuwlichterij' liepen bezoekers eerst nog de concertzaal uit.

Wat nu vanzelfsprekend lijkt, muziek van Mahler op het programma van een concert, was dat kort na 1900 dus niet. Mahlers muziek was 'anders'  en het publiek moest er echt voor gewonnen worden. Die taak nam Mengelberg met verve op zich. Hoe lastig dat was en hoe dat liep komt uitvoerig aan bod: Reinier Horjus gaat in gesprek met Frits Zwart over de dirigent Willem Mengelberg en zijn inzet voor de muziek van Gustav Mahler.

Frits Zwart
Frits Zwart is musicoloog en biograaf van Willem Mengelberg. In 2016 verscheen het tweede deel van de biografie over Mengelberg en in 2019 verscheen van beide delen een Engelse vertaling. Een Duitse vertaling is in voorbereiding. Zwart was tot 1 januari van dit jaar directeur van het Nederlands Muziek Instituut. In 2016 werd de collectie van het NMI opgenomen in de collectie van het Haags Gemeentearchief. De cultuurbezuinigingen van het kabinet Rutte I maakte een eind aan de zelfstandige positie van het NMI.

Aanmelding
Deze lezing in de vorm van een gesprek/interview wordt georganiseerd door het Haags Gemeentearchief en vindt plaats op woensdagmiddag, 20 oktober 2021, 12:30 - 13:15 uur. Locatie: Studio B, eerste etage, bibliotheekcomplex, Spui 68, Den Haag. Aanmelding is verplicht en kan per mail naar aanmeldinglezingHGA@denhaag.nl

Afbeelding
Gustav Mahler