Frits Zwart verlaat het Nederlands Muziek Instituut en Philomeen Lelieveldt wordt conservator van de muziekcollecties

Ingediend door Paula op ma, 03/08/2021 - 14:48

Vanaf 1 januari van dit jaar heeft Frits Zwart zijn werkzaamheden voor de collecties van het Nederlands Muziek Instituut (NMI) vanwege zijn pensionering neergelegd.

Ruim 40 jaar betrokkenheid bij het muziekerfgoed.

Frits begon zijn carrière begin jaren '80 als conservator, werkzaam voor de muziekafdeling van het Haags Gemeentemuseum (nu Kunstmuseum) en belast met de zorg voor de muziekarchieven. Daarnaast heeft hij vele lezingen, concerten, tentoonstellingen en publicaties rond de muziekcollectie verzorgd.

Zwart was eind jaren '90 van de vorige eeuw betrokken bij de oprichting van het NMI en gaf leiding aan de organisatie toen deze als inwonend instituut vanaf 2000 in het gebouw van de Koninklijke Bibliotheek gevestigd was. Door de ingrijpende bezuinigingen die in 2013 van kracht werden, werd het NMI gedwongen tot reorganisatie en verloor het zijn zelfstandigheid, maar vond gelukkig onderdak bij het Haags Gemeentearchief waar de muziekcollectie vanaf 2016 is ondergebracht. 

Naast zijn dagelijkse werkzaamheden heeft Zwart zich in de loop der jaren toegelegd op de biografie van de dirigent Willem Mengelberg die in twee delen verscheen (1999 en 2016). De biografie is inmiddels ook in het Engels verschenen en binnen twee jaar zal een Duitse uitgave verschijnen. 

Van een officieel afscheid is door de huidige corona-maatregelen natuurlijk niets gekomen. Hopelijk zijn daar op afzienbare termijn mogelijkheden voor. U wordt daarover via de nieuwsbrief en de website geïnformeerd.

Met ingang van 15 maart wordt Philomeen Lelieveldt conservator van de muziekcollecties. Ook zij is net als Zwart, een Utrechtse musicoloog. Op verzoek introduceert zij zich hier. 

 

Afbeelding
Frits Zwart