'Beatrijs’ als opera

Ingediend door admin op wo, 09/21/2011 - 11:58
Afbeelding
Willem Landré, partituurhandschrift

Drie werken in de archieven van het Nederlands Muziek Instituut

Op 29 en 30 september 2011 vond in de Koninklijke Bibliotheek een congres plaats, getiteld Beatrijs de wereld in. Vertalingen en bewerkingen van het Middelnederlandse verhaal. De KB bezit het enige handschrift waarin dit hoogtepunt uit de Nederlandse literatuur is overgeleverd.

De Beatrijs-legende heeft een groot aantal dichters en componisten geïnspireerd. In de archieven van het NMI zijn drie opera’s te vinden die hierop zijn gebaseerd. Soeur Béatrice van Willem Landré (1911) is onvoltooid gebleven. Beatrijs, een opera die Landré schreef op tekst van Felix Rutten, is in 1925 en 1926 een aantal malen met succes opgevoerd. Beatrijs van Ignace Lilien, op tekst van Herman Teirlinck, werd in 1928 gelijktijdig opgevoerd in Antwerpen en Brussel, en is daarna nog opgevoerd door enkele theaters in Duitsland en Tsjechië. In 1956 verzorgde de Opera van Gent een voorstelling in Den Haag.

Tijdens het congres heeft musicoloog en NMI-medewerker Lodewijk Muns een lezing gehouden over deze opera’s. Een meer uitgebreide versie van deze lezing is hier gepubliceerd als web-expositie.

Labels