Aanwinsten Archieven - April - Juni 2009

Ingediend door admin op vr, 09/18/2009 - 12:42

Van de in januari van dit jaar overleden pianiste Tan Crone (1932-2009) ontving het NMI een eerste gedeelte van haar archief. Dit bestaat uit geluidsmateriaal, waaronder een aantal grammofoonplaten met eigen studio-opnamen. Tan Crone was internationaal vermaard als soliste en als begeleidster van zangers en instrumentalisten. Niet in de laatste plaats echter was zij bekend van haar masterclasses en als docente.

f8697

Van de componist Pari Alexander Schoorel, geboren op 26 december 1938 in Bogor (Buitenzorg) in voormalig Nederlands Indië, ontving het NMI een eerste gedeelte van zijn archief, bestaande uit muziekhandschriften en gedrukte muziek. Deze componist begon zijn loopbaan als acteur (speelde o.a. de rol van Ducker/Dorbeck in de film van Fons Rademakers ‘Als twee druppels water’) maar kwam via de weg van zangrecitals en een vaste dienst bij Het Groot Omroepkoor bij het componeren terecht. Na gespeeld, gezongen en gedanst te hebben in verschillende musicals, besloot hij zanglessen te nemen bij Ruth Horna en begon hij al vrij snel met het geven van liedrecitals waarin ook zijn eigen composities waren opgenomen. Schoorel componeert in een behoudende, romantisch aandoende stijl. Tot zijn composities behoren liederen, strijkkwartetten en opera's. dvd_ddk

Het archief van de componist Ignace Lilien (1897-1964) heeft een belangrijke aanvulling gekregen, bestaande uit o.m. correspondentie, programma's, knipsels, foto's en Liliens dagboeken uit de jaren 1956-1964. Het materiaal is een schenking uit familiebezit.

De in Lemberg (Lvov) geboren Lilien was componist uit hartstocht, Nederlander bij toeval, en chemicus uit noodzaak. Zijn omvangrijk, zeer kleurrijk en persoonlijk oeuvre omvat o.m. orkestwerken, twee opera's en vele liederen.

Archief Lilien (met korte biografie) »


Ignace Lilien