Aanwinsten Archieven - Juni - September 2011

Ingediend door admin op zo, 10/02/2011 - 23:00

Nieuwe archieven

Schönberg Kwartet (1976-2009)

Deze zomer is een deel van het archief van het Schönberg Kwartet door Henk Guittart aan het NMI overgedragen. Het archief bevat gedrukte muziek, handschriften, correspondentie, programma's, affiches, artikelen, knipsels, beeld- en geluidsmateriaal, in totaal ca. 5 meter.

Het Schönberg Kwartet, bestaande uit Janneke van der Meer en Wim de Jong (viool), Henk Guittart (altviool) en Viola de Hoog (cello), werd opgericht in 1976. In mei 2009 gaf het zijn laatste openbare concert na een afscheidstournee langs de Nederlandse podia. Kern van het repertoire vormde het oeuvre voor strijkers van de vier componisten van de Tweede Weense School: Arnold Schönberg, Alban Berg, Anton Webern en Alexander Zemlinsky, maar de programmering bestreek een periode van meer dan een eeuw, van Brahms en Debussy tot en met de nieuwste muziek. Daarbij heeft het kwartet zich met name ook ingezet voor nieuw werk van Nederlandse componisten. Rond het afscheid in 2009 verschenen twee verzamel CD-boxen op het label Etcetera, waarvan The Dutch Legacy ouder Nederlands werk bevat van o. a. Escher en Pijper, maar ook werk van hedendaagse componisten zoals Otto Ketting, Wim Laman, Bob Zimmermann, Jan van Vlijmen en Robin de Raaff.

Schönberg KwasrtetNaast concerten en radio- en televisieoptredens in Nederland trad het Schönberg Kwartet op in de meeste Europese landen, in Canada en de Verenigde Staten. In 1989 werd het Schönberg Kwartet in Los Angeles (VS) onderscheiden met het Honorary Life Membership van de Friends of the Arnold Schoenberg Institute. Voor de Nederlandse televisie nam het Schönberg Kwartet de acht werken voor strijkers van Arnold Schönberg op. Voorts speelt het kwartet op de Philips video over het leven van Arnold Schönberg, getiteld My war years.

Voor hun cd met de complete werken voor strijkers van Erwin Schulhoff ontving het Schönberg Kwartet in 1992 de Preis der Deutschen Schallplattenkritik. Voor het Britse label Chandos maakte het Schönberg Kwartet opnamen van het volledige oeuvre voor strijkers van Schönberg, Webern, Berg en Zemlinsky, in 2001-2002 verschenen onder de titel 25th Anniversary Edition. Voor de box met Schönbergs strijkkwartetten verwierf het kwartet een nominatie voor een Grammy Award.

Aanvullingen

  • Een schenking van 2 uitgaven gedrukte muziek met handgeschreven opdracht van Václav Dobiáš aan Marius Flothuis (1914-2001)
  • 2 briefkaarten van Willem Mengelberg (1871-1951) aan Baronne de Rhemen
  • Door Arnold Schalker (geb. 1937) gecomponeerde 'Kadenzen zu Mozarts Klavierkonzerten', met enkele programma's