Aanwinsten Archieven - Oktober - November 2010

Ingediend door admin op vr, 12/03/2010 - 12:17

Nieuw archief

Eind oktober is het omvangrijke archief van het Amsterdamse Muziekcentrum De IJsbreker, voorheen opgeslagen in het Muziekgebouw aan ’t IJ, aan het Nederlands Muziek Instituut overgedragen. Naast allerlei officiële stukken op papier, zoals jaarverslagen, beleidsplannen en rapporten, bevat deze verzameling 10 meter aan geluidsarchief, vnl. op cassettebandjes, een foto-archief (2,5 m), een programma-archief (3 m) en een knipselarchief (4 m).

De herberg “De Ysbreeker”, voor het eerst vermeld in 1717, ontleende haar naam aan de ijsbreker, die door de Amsterdamse bierbrouwers was gebouwd om bij bevriezing van de Amstel een vaargeul open te houden voor de schuiten die vers water moesten halen uit de rivier de Vecht. In 1800 is deze herberg afgebrand. Het bestaande pand aan de Weesperzijde 23 dateert uit 1885 en werd ontworpen door architect Dolf Van Gendt, die ook verantwoordelijk was voor het ontwerp van het Concertgebouw. Tot de Tweede Wereldoorlog was het café een trefpunt voor de Joodse bevolking in Amsterdam-Oost en vanaf het begin van de 20e eeuw in het bijzonder een plek waar politieke activisten van socialistische en communistische huize met elkaar discussieerden. Na de oorlog diende het onder meer als trefpunt voor de leden van de roeivereniging Poseidon.

IJsbrekerIn 1979 werd op initiatief van de hoornist Jan Wolff, die in diverse gerenommeerde orkesten speelde, de Stichting Cultureel Centrum De IJsbreker opgericht. Bij het café werd een muziekcentrum met theater geopend. Onder Wolffs leiding groeide het uit tot een internationaal centrum voor hedendaagse muziek, waar in de loop der jaren duizenden concerten gegeven werden. Het café, met terras aan de Amstel, bleef, het muziekcentrum kreeg in 2005, samen met enkele andere instellingen een nieuwe behuizing in het Muziekgebouw aan ’t IJ.

Overige aanwinsten

  • Partituren met aantekeningen van de dirigent Hans Vonk (1942-2004).
  • Een aanvulling op het archief van de componist, dirigent en pianist Johan Algra (1894-1973), bestaande uit muziekhandschriften, gedrukte muziek, correspondentie, foto’s en knipsels.
  • Muziekmanuscripten en persoonlijke documenten als aanvulling op het archief van Louis Henri Somer (1901-1966), violist en componist.
  • Ton Bruynel (1934-1998): muziekhandschriften en geluidsbanden van zijn composities.
  • Materiaal m. b. t. de opera ”Reconstructie”: platenalbum, libretti, documentatie en foto’s.
  • Correspondentie van Hans Henkemans (1913-1995) en Willem Kes (1856 –1934)
  • Voor het archief van Jan Koetsier (1911-2006) correspondentie en foto’s uit het bezit van de schrijfster Margreet van Hoorn