Documentatie

Concertprogramma's

Een uitgebreide verzameling concertprogramma's uit de 19e en 20e eeuw geeft inzicht in het concertleven in Nederland. Niet alleen van de grote orkesten beschikt het instituut over programma's, ook van talrijke steden in Nederland zijn programma's bewaard van kerk-, orgel, koor- en kamermuziekconcerten. De programma's zijn een belangrijke bron met betrekking tot het Nederlandse concertleven. Zo zijn bijvoorbeeld de concertprogramma's bewaard van theater en concertzaal Diligentia in Den Haag vanaf 1821. De collectie bevat momenteel ongeveer 50.000 programma's.

Nederlandse toonkunstenaars

De documentatie over Nederlandse toonkunstenaars bestaat uit een verzameling knipsels, tijdschriftartikelen, beeldmateriaal, folders en flyers. Van talloze, volstrekt uiteenlopende musici beschikt het NMI over uitvoerige documentatie. Voorbeelden: Louis Andriessen, Jaap van Zweden, Gerrit Jan van Eijken, de familie Fodor, Constantijn Huygens, Klaas de Vries, Matthijs Vermeulen.

Nederlands muziekleven

De documentatie over het Nederlandse muziekleven bestaat uit dezelfde soorten materiaal. Thans zijn de volgende rubrieken toegankelijk en (intern) doorzoekbaar: orkesten, ensembles, conservatoria, impresario's, muziekleven van de vier grote steden (Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht), muziekleven van kleinere steden en provincies, festivals en concoursen.