archieven.jpg

Jacobus Nozeman

Vrije Geluiden (VPRO), zondag 12 juni 2011

Op zondag 12 juni is Frits Zwart, directeur van het NMI, weer te gast in het tv-programma Vrije Geluiden van de VPRO. Deze keer staat de Nederlandse componist Jacobus Nozeman (1693-1745) in de schijnwerpers. Het NMI gaf eind 2010 een cd uit met de Sonates voor violino solo e basso continuo, opus 1 van Nozeman, uitgevoerd door de violiste Antoinette Lohmann en het ensemble Furor Musicus. Frits Zwart en Antoinette Lohman vertellen over Nozeman en de totstandkoming van de cd.

Jacobus Nozeman
Nozeman werd in Hamburg geboren uit Nederlandse ouders en bracht waarschijnlijk het grootste deel van zijn jeugd door in Leiden en Den Haag. Vanaf 1710 woonde Nozeman in Amsterdam. Hij kreeg zowel viool, - orgel- en compositieles en was ook als uitvoerend musicus actief. Van zijn composities is slechts een deel bewaard gebleven. Zijn vioolsonates opus 1 werden rond 1725 gedrukt in Amsterdam. Tot ver in de twintigste eeuw is dit werk nooit in herdruk verschenen, dat gebeurde pas 1954. De opgenomen sonates zijn feitelijk allemaal suites; een opeenvolging van dansen, adagio's of allegro's en contrapuntische delen en staan alle in een mineur toonsoort.
Antoinette Lohman en het ensemble Furor Musicus spelen de zes sonates van Nozeman in wisselende bezettingen. Het betreft een eerste opname van deze composities.

In de pers
De cd ontving lovende kritieken in de pers. Zo schreef De Volkskrant: "[...] een cd met opwindende muziek uit het Amsterdam van de vroeg zeventiende eeuw". Het Nederlands dagblad: "Prachtige sonates in mineur, op een bijzonder levendige manier gespeeld [...].".
Lees verder
»

De CD is te bestellen in de webwinkel.

Furor Musicus bestaat uit: Vaughan Schlepp, Sarah Walder, Benny Aghassi, Felicity Goodwin, Jan Hollestelle en Elly van Munster.

Bekijk de gehele uitzending van Vrije Geluiden op 'Uitzending gemist'.