nmi-moet-blijven.jpg

Het NMI moet blijven!

Het Nederlands Muziek Instituut, het erfgoedinstituut voor muziek in Nederland, zal vanaf 2013 zijn rijkssubsidie verliezen, zo heeft het kabinet besloten. Het kabinet wil geen verantwoordelijkheid meer dragen voor het behoud en beheer van Nederlands muzikaal erfgoed. Daarmee dreigt Nederland zijn muziekhistorisch gezicht, zowel nationaal als internationaal te verliezen.

Het NMI doet er alles aan om het Nederlands muzikaal erfgoed voor de toekomst te behouden. Lees meer over acties, steunbetuigingen en de actuele stand van zaken.

ANBINu de overheid het muzikaal erfgoed steeds meer aan zijn lot overlaat, zoekt het NMI alternatieve bronnen van inkomsten. Wilt u meer weten over het NMI, de mogelijkheden de instandhouding van muzikaal erfgoed te steunen, of de financiële regelingen, dan nodigen wij u graag uit om contact op te nemen met ons. Het NMI heeft de status van Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) in de culturele sector. Lees verder »

Olga Zuiderhoek: "Geschift"

"Je erfgoed willen laten verdwijnen, dat is geschift. Pas op mensen, er gaan dingen kapot die niet meer gemaakt kunnen worden", aldus actrice Olga Zuiderhoek.

Lees verder »Louis Andriessen:
"Het is oorlog!"

"Alles wat na de oorlog is opgebouwd in de laatste 60 jaar wordt nu kapot gemaakt", aldus Louis Andriessen, Nederlands bekendste hedendaagse componist, in een reactie op de voor het NMI en MCN desastreuze plannen van het kabinet.

Lees verder »Ton Koopman:
"Het is een schande"

"Het is een belangrijk instituut voor Nederland, het is een belangrijk instituut internationaal, het is een belangrijke ontmoetingsplek, en voor zo'n klein beetje geld, het is een schande", aldus Ton Koopman, wereldwijd bekend als dirigent, klavecinist, organist.


Louis van Gasteren:
"Volk van Nederland! Wilt u de totale leegte?!"

"Actuele cultuur en die uit het verleden worden door de WC getrokken", aldus Louis van Gasteren, filmmaker en kunstenaar in reactie op de desastreuze plannen van het kabinet.

Overdracht archief Elise Menagé Challa »Leo Samama:
"Het erfgoed van onze muziek heeft al zo ernstig te lijden gehad"

Leo Samama, Nederlands componist en musicoloog, en auteur van onder andere het bekende boek Nederlandse muziek in de 20-ste eeuw, over het belang van het NMI.

Lees verder »Jan Wolff:
"een land onwaardig"

Jan Wolff, oud-directeur van Muziekgebouw aan het IJ en de IJsbreker, over de plannen van het kabinet om de subsidie aan het NMI geheel stop te zetten.

Lees verder »


Vrije Geluiden op Facebook

"Geen geld meer voor muzikaal erfgoed? Hier een aantal juweeltjes herontdekt door het NMI."                                   

YouTube-kanaal van Vrije Geluiden »


Radio 4 over stopzetting subsidie NMI

Maartje van Weegen in het programma De Klassieken over de aangekondigde stopzetting van de overheidssubsidie voor het NMI.

Audiofragment (fragment start op 2.35.26) »


Rien de Reede, fluitist:

"Het Nederlands Muziek Instituut herbergt het belangrijkste Nederlandse muzikale erfgoed. Talloze collecties van componisten als Andriessen, Escher en Keuris en van musici zoals Mengelberg, Noske en Vester kunnen hier worden bestudeerd. Sluiting van het Nederlands Muziekinstituut zou even onbegrijpelijk zijn als opheffing van het Nederlands Letterkundig Museum.  Een dergelijke vorm van onverantwoord kunstbeleid moet absoluut worden voorkomen."

Leo Smit Stichting (op de website www.leosmit.nl):

"Dachten we dat we vervolgde componisten van de vergetelheid gered hadden, wordt hun muzikale erfgoed alsnog bij het grofvuil gezet! Zelfs kinderen begrijpen dat dit niet de bedoeling is (lees hierover het verhaal over componist Samuel Schuijer.."