archieven.jpg

Publicaties

Christian Ernst Graf - Grazioso

GrafNa 20 afleveringen komt er een einde aan de serie ‘Uit het archief' die het NMI sinds september 2009 heeft verzorgd in het muziektijdschrift Akkoord Magazine. Vanwege de bezuinigingen op cultuur moet het NMI noodgedwongen inkrimpen. Een van de gevolgen daarvan is, dat deze serie stopt. Alle bijdragen zijn nog beschikbaar via de website van het NMI.

In de laatste bijdrage is er aandacht voor de Haagse hofkapelmeester van Willem V, Christian Ernst Graf (1723-1804) die medio 18e eeuw in Den Haag kwam werken. Graf kwam eerst in dienst van prinses Anna van Hannover (1709-1759), de weduwe van stadhouder Willem IV en na haar dood bij haar zoon Willem V. Met deze goedbetaalde baan had Graf de belangrijkste muzikale positie in de Republiek der Verenigde Nederlanden.

Download partituurpdf (Grazioso voor twee violen, altviool en cello - Christian Ernst Graf)
Download 1e vioolpdf
Download 2e vioolpdf
Download altvioolpdf
Download cellopartijpdf

Download artikel pdf (Christian Ernst Graf - Hofkapelmeester van Willem V, AM nr. 48 - december 2012/januari 2013)

   

Bartholomeus Ruloffs - Militaire marsen

Bartholomeus RuloffsDe serie ‘Uit het archief' van Akkoord Magazine sluit in de nieuwste aflevering aan bij het onderwerp van het seminar ‘Hoogtijdagen van de Militaire Muziek' dat het NMI op 7 november a.s. organiseert ter gelegenheid van de afronding van het project ‘Militaire muziek'. In dit project is de muziek die door schutterijen en militaire kapellen gebruikt is om het ceremonieel bij de krijgsmacht luister bij te zetten, toegankelijk gemaakt voor publiek. Zie hier voor meer informatie over het seminar.

Voor de muziekbijlage werden een paar korte marsen van de componist Bartholomeus Ruloffs (1741-1801) uit de collecties van het NMI opnieuw gezet. De eenvoudige compositie geeft een mooi voorbeeld van de praktijk van toen. Ruloffs maakte van deze drie marsen voor orkest namelijk een bewerking voor viool en piano om samen thuis te spelen.

Download pianopartijpdf(Marsch, Retraite en Vaandelmarsch - Bartholomeus Ruloffs)
Download vioolpartijpdf
Download artikel pdf(Bartholomeus Ruloffs - Patriot en musicus te Amsterdam, AM nr. 47 - oktober/november 2012)

   

Agenda 2013

Agenda 2013 De agenda 2013 bevat prachtige afbeeldingen uit de collecties van het NMI. Opgenomen zijn foto's van onder meer foto's van de pianiste Fania Shapiro, cellist Gérard Hekking, componiste en pianiste Henriëtte Bosmans, dirigent Willem Kes en vele anderen. Ook bijzondere titelpagina's, oude drukken en fraai ontworpen omslagen van programmaboekjes sieren deze fraaie agenda.

Op de voorkant de violiste Erna Rubinstein (1903-1966). Zij gold als wonderkind en werd toen ze al wat ouder was door Willem Mengelberg als protégé meegenomen naar Amerika om daar als soliste op te treden.

niet meer verkrijgbaar
   

Barokmuziek in de Nederlanden

Het NMI bracht in september 2012 een cd uit met Nederlandse muziek voor barokcello en klavecimbel, uitgevoerd door Elske Tinbergen (cello) en Jörn Boysen (klavecimbel).

Op de cd werken van Willem de Fesch (1687-1757), Pieter Bustijn (1649-1729) en Alexis Magito (1711-na 1772).

Deze cd werd mogelijk gemaakt dankzij een privédonatie en een bijdrage van het Von Brucken Fock Fonds.

Barokmuziek in de Nederlanden beluister fragment
1. Alexis Magito: Sonata I in a minor Op.1 - Adagio
14. Willem de Fesch: Sonata III in d minor Op.8 - Allemanda
20. Pieter Bustijn: Suite VI in a minor Op.1 - Sarabanda
25. Alexis Magito: Sonata II in F major Op.1 - Aria, Vivace
Barokmuziek in de Nederlanden

Barokmuziek in de Nederlanden (achterzijde)
Prijs: € 15.00  € 7.50
state with your order / bij bestelling vermelden: Barokmuziek in de Nederlanden (CD)
Bestellen
   

Carl Krill - Elegie

Carl Krill

In deze aflevering wordt aandacht besteed aan de vrijwel onbekende componist Carl Krill (1846-1927). Voor de muziekbijlage werd een deeltje uit zijn Sechs Skizzen für Pianoforte zu 4 Händen opus 8 geselecteerd. Een romantisch werkje dat niet moeilijk is, maar wel veel voordracht en een goede balans tussen beide spelers vereist.

Carl Krill werd geboren in Keulen waar hij ook piano en compositie studeerde. Vanaf 1871 woonde hij in Nederland waar hij in verschillende steden als dirigent en pianopedagoog werkzaam was. Hij schreef piano- en koorwerken, kamermuziek en liederen. Waarschijnlijk werden deze werken ook voor zijn dagelijkse praktijk gebruikt: zijn pianoleerlingen, zijn koor en het musiceren in kamermuziekverband.

Download partituurpdf (Elegie - Carl Krill)
Download artikel pdf (Carl Krill - Dichter, denker en philosoof, AM nr. 46 - augustus/september 2012)

   

Pieter Hellendaal - Tweedledum and Tweedledee

Pieter HellendaalEen compositie van de Nederlandse componist Pieter Hellendaal (1721-1791). Het betreft een werkje voor vier zangstemmen, dat gaat over de componisten Händel en Bononcini.

Pieter Hellendaal woonde en werkte in Nederland als organist, violist en componist en is vooral bekend geworden als componist van virtuoze werken voor viool. Rond 1750 vertrok Hellendaal naar Engeland waar hij de rest van zijn leven bleef. Hij schreef in Engeland een aantal vocale werken waaronder de korte compositie ‘Tweedledum and Tweedledee; a Chearful Glee for four Voices'. Deze compositie is geheel voorzien van een becijferde bas, maar kan ook a capella uitgevoerd worden. De tekst, afkomstig van een epigram van John Byrom (1692-1763) is een satire op Händel en de Italiaanse componist Giovanni Bononcini (1670-1747).

Download partituurpdf (Tweedledum and Tweedledee - Pieter Hellendaal)
Download artikel pdf (Pieter Hellendaal - 'An excellent composer of music', AM nr. 43 - febr/mrt 2012)
   

Christian Friedrich Ruppe - Rondo

Voor deze aflevering werd uit de collectie van het NMI een Rondo uit een Sonate voor fortepiano met begeleiding van fluit en cello van Christian Friedrich Ruppe (1753-1826) geselecteerd. De sonate dateert waarschijnlijk uit 1810.

Ruppe werd geboren in Duitsland, maar woonde en werkte vanaf zijn twintigste jaar bijna onafgebroken in Leiden. Hij gaf les, was organist van de Lutherse kerk en adviseerde bij de bouw en restauratie van orgels. Vanaf 1790 was Ruppe kapelmeester van de universiteit, maar hij dirigeerde ook diverse koren.

Download pianopartijpdf (Rondo - Christian Friedrich Ruppe)
Download fluitpartijpdf
Download cellopartijpdf
Download artikel pdf (Christian Friedrich Ruppe - Succesvol Leids toonkunstenaar, AM nr. 44 - apr/mei 2012)
   

Nederlandse Liederen

Het NMI bracht in mei 2012 een cd uit met Nederlandse liederen, uitgevoerd door de mezzo-sopraan Elisabeth von Magnus en de pianist Jacob Bogaart. Bij een van de liederen werkt ook de celliste Quirine Viersen mee.

De cd bevat voor het merendeel volkomen onbekende liedkunst. Alleen de liederen die de componist Alphons Diepenbrock naliet genieten enige bekendheid. Componisten als Bernard Wagenaar, Louis Victor Saar, Anny Mesritz van Velthuysen en Bertha Frensel Wegener-Koopman zijn vrijwel vergeten. Niettemin geven hun liederen blijk van groot vakmanschap en inspiratie en zijn ze minstens verrassend te noemen. Het is ook interessant dat in de muziek van Wagenaar en Saar zoveel Amerikaanse invloeden te horen zijn.

Elisabeth von Magnus en Jacob Bogaart zijn musici van naam en internationale reputatie. Zij hebben samen talrijke tournees gemaakt en zijn buiten Nederland misschien wel bekender dan hier.

Nederlandse Liederen beluister fragment
1. Bertha Frensel Wegener-Koopman: Ein Stündchen lang
9. Alphons Diepenbrock: Berceuse
10. Bernard Wagenaar: At Dusk 
20. Anny Mesritz van Velthuysen: Adieu
Nederlandse Liederen (front)

Nederlandse Liederen (achterzijde)


Recensies
- Nederlands Dagblad, 6 juli 2012 pdf
- Volkskrant, 4 juli 2012
- Klassieke Zaken, augustus 2012

Prijs: € 15.00  € 10.00
state with your order / bij bestelling vermelden: Nederlandse liederen (CD)
Bestellen
   

Johannes Snoer - Capriccio

snoer coverJohannes Snoer werd geboren in Amsterdam. Hij werkte korte tijd als cellist en harpist in het Concertgebouworkest maar verdween daarna naar het buitenland om te werken in de orkesten van Leipzig en Wenen. Ook was hij zeer actief als solist onder meer in Amerika. Daarnaast componeerde hij veel voor de harp. Het geselecteerde Capriccio is afkomstig uit zijn Drei leichte Stücke für Harfe.

Download partituurpdf(Capriccio - Johannes Snoer)
Download artikel pdf (Johannes Snoer - Harpist, cellist en componist, AM nr. 45 - juni/juli 2012)

   

Liederen van Anna Cramer

Auteur: Margaret Krill
Mens en melodie #1 - 2012

Het NMI ontvangt regelmatig verzoeken van musici en of ensembles om nog niet eerder gepubliceerde composities uit te geven. Ook van de Nederlandse componiste Anna Cramer (1873-1968) verschenen liedbundels bij het NMI. Achter deze productie zit een bijzonder verhaal.

Downloadalt

   

Der treue Strauss-Apostel Willem Mengelberg

Auteur: Frits Zwart
in: Richard Strauss Jahrbuch 2011.

In dit jaarboek, dat uitgegeven werd door het internationale Richard-Strauss-Gesellschaft in Wenen en het Richard-Strauss-Insitut in Garmisch-Partenkirchen, zijn de lezingen bij elkaar gebracht die gehouden werden op de internationale vakbijeenkomst op 8 september 2009, waarbij de componist Richard Strauss in een Europese context werd geplaatst.

In zijn artikel beschrijft Frits Zwart de vriendschappelijke werkrelatie die de jonge dirigent Willem Mengelberg had met de beroemde componist en dirigent Richard Strauss. Mengelberg was een vurige pleitbezorger van de composities van Strauss en dirigeerde deze zeer regelmatig in Amsterdam.

   

Anna Lambrechts-Vos - Trio voor piano, viool en cello

Lambrechts VosHet tweede deel uit het Trio voor piano, viool en cello van Anna Lambrechts-Vos (1876-1932). Anna Lambrechts-Vos was een veelzijdig musicus. Zij gaf concerten als pianist en was onder meer organiste van de Doopsgezinde Kerk in Rotterdam. Ook was zij dirigente van de zangvereniging Amphion en bij het Utrechts Stedelijk Orchest dirigeerde zij enkele van haar composities. Het NMI beheert haar archief waarin zich ruim 500 muziekmanuscripten bevinden. Het nog niet eerder uitgegeven pianotrio componeerde zij in 1900.

Download pianopartijpdf (Trio - Anna Lambrechts-Vos)
Download vioolpartijpdf
Download cellopartijpdf
Download artikel pdf (Anna Lambrechts-Vos - Een componiste om te herontdekken, AM nr. 41 - okt/nov 2011)

   

Johann Heinrich Lübeck - Duo voor twee violen

Johann Heinrich LübeckEen deel uit een duo voor twee violen van de Nederlandse componist J.H. Lübeck (1799-1865). Lübeck componeerde speciaal voor amateurs een set van drie Duo's onder de titel Hommage aux Amateurs du violon. Voor deze serie is gekozen voor het eerste deel uit het derde duet.    

Alhoewel Lübeck geboren werd in Duitsland, woonde en werkte hij vanaf 1823 in Nederland. In eerste instantie was hij werkzaam als vioolvirtuoos maar al gauw werd hij een gezien pedagoog en dirigent. Hij was met name in Den Haag als eerste directeur van de Koninklijke Muziekschool een belangrijke man voor het muziekleven. Het is dan ook niet zonder reden dat in Den Haag een straat naar hem is vernoemd.

Download partituurpdf (Duo voor twee violen - J.H. Lübeck)
Download artikel pdf (Johann Heinrich Lübeck - Gelegenheidscomponist, AM nr. 42 - dec 2011/jan 2012)
   

Wiemans, Frans - Drie Wijzangen

Wiemans, F. - Drie Wijzangen Frans Wiemans (1889-1935) componeerde de Drie Wijzangen voor zang en piano (met Nederlandse en Duitse teksten) van Rabindranath Tagore in 1925. Het werd gepubliceerd in Den Haag bij Van Eck & Coin. De teksten zijn afkomstig uit de Gitanjali (verzameld en vertaald door de beroemde Indiase dichter Rabindranath Tagore). Wiemans gebruikte voor zijn liederen de Nederlandse vertaling van Frederik van Eeden uit 1913 en een Duitse vertaling.

Het NMI besloot een heruitgave te verzorgen naar aanleiding van de publicatie, die gedaan werd in samenwerking met het NMI, van het boek De Oostenwind waait naar het Westen van Henk Mak van Dijk. Op de cd die bij het boek zit worden twee van de drie liederen uitgevoerd door de sopraan Renate Arends en pianist Henk Mak van Dijk. Boek en cd zijn verkrijgbaar bij het NMI.

Ed. Margaret Krill.

Prijs: € 13.00
state with your order / bij bestelling vermelden: Wiemans - Drie Wijzangen
Bestellen
   

Röntgen, Julius - Sonate (b-klein) voor piano en violoncel opus 56

Röntgen, J. - Sonate (b-klein)De vijfde cellosonate componeerde Röntgen in 1907. Hij droeg dit werk op aan zijn goede vriend, de bankier Benno Tiefenthal, die overleden was 1906. In het laatste deel noteerde Röntgen, waarschijnlijk als ode aan zijn vriend, een paar tekstregels uit het slotkoor van de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach.

Ed. John Smit en Margaret Krill.

niet meer verkrijgbaar
   

Röntgen, Julius - Sonate (a-klein) voor piano en violoncel opus 41

Röntgen, J. - Sonate (a-klein)Julius Röntgen droeg zijn tweede cellosonate op aan de beroemde cellist Isaäc Mossel. De eerste uitgave verscheen in 1902 bij uitgeverij A.A. Noske. Voor deze heruitgave is gebruik gemaakt van de tweede uitgave uit 1913.

Ed. John Smit en Margaret Krill.

Prijs: € 28.50
state with your order / bij bestelling vermelden: Röntgen - Sonate (a-klein) opus 41
Bestellen
   

Röntgen, Julius - Sonata for viola and piano

Röntgen, J. - Sonata for viola and pianoSonata (1924) voor Altviool en Piano
van Julius Röntgen (1855-1932).

niet meer verkrijgbaar
   

Schlegel, L. - Sämtliche Lieder 2


Schlegel, L. - Sämtliche Lieder 2De liederen van Leander Schlegel (1844-1913) in band 2 zijn voor lage stem en bevatten liederen op teksten onder meer de dichters Wilhelm Osterwald, Heinrich Heine en Friedrich Rückert.

Ed. Frans van Ruth en Margaret Krill

Prijs: € 17.00
state with your order / bij bestelling vermelden: Schlegel - Sämtliche Lieder 2
Bestellen
   

Schlegel, L. - Deutsche Liebeslieder op. 20

Schlegel, L. - Deutsche Liebeslieder op. 20De Deutsche Liebeslieder opus 20 van Leander Schlegel (1844-1913) bestaat uit liederen voor hoge en middenstem en drie stukken voor pianosolo. Na de eerste uitgave bracht Schlegel nog wijzigingen aan die verwerkt zijn in deze editie.

Ed. Frans van Ruth en Margaret Krill.

Prijs: € 22.00
state with your order / bij bestelling vermelden: Schlegel - Deutsche Liebeslieder opus 20
Bestellen
   

Schlegel, L. - Sämtliche Lieder 1

Schlegel, L. - Sämtliche Lieder 1De liederen van Leander Schlegel (1844-1913) in deze bundel zijn voor hoge en middenstem en bevatten liederen op gedichten van onder meer Wilhelm Osterwald en Agnes Marteau. Hieronder bevindt zich ook een eerste uitgave van het lied Mit warmen Armen halt ich dich, waarvan het manuscript zich bij het NMI bevindt. Dit lied was bedoeld als eerste van een groep die het opus nummer 9 had moeten krijgen (nu: Drei Stücke für Pianoforte), maar Schlegel heeft het werk aan deze groep klaarblijkelijk gestaakt.

Ed. Frans van Ruth en Margaret Krill.

Prijs: € 24.50
state with your order / bij bestelling vermelden: Schlegel - Sämtliche Lieder 1
Bestellen
   

Page 1 of 3

<< Start < Prev 1 2 3 Next > End >>