hendrik andriessen.jpg

Nederlands Muziek Instituut

Het collectief geheugen van componerend en musicerend Nederland.

Het Nederlands Muziek Instituut (NMI) is het centrum voor het muzikaal erfgoed in Nederland. Duizenden muziekhandschriften, brieven en andere documenten zijn te vinden in de muziekarchieven. In de bibliotheek bevinden zich talrijke oude drukken van muziekuitgaven en muziektraktaten, naast moderne uitgaven en naslagwerken. De collecties zijn een bron voor historisch onderzoek en voor de actuele muziekpraktijk.

I.v.m. de feestdagen en een personeelsuitje zal de studiezaal geheel gesloten zijn op maandag 28 maart, woensdag 27 april, donderdag 5 mei, vrijdag 6 mei, maandag 16 mei en donderdag 26 mei.

Het nieuwe bezoekadres is:

Haags Gemeentearchief
Studiezaal
Spui 70 (Atrium stadhuis)
2511 BT Den Haag

Helaas beschikt het NMI niet meer over een eigen leeszaal. Alle boeken uit de open opstelling zijn verhuisd naar het depot, en moeten nu via de catalogus aangevraagd worden. De balie bevindt zich nu in de studiezaal van het Haags Gemeentearchief. De openingstijden van de bibliotheek zijn: dinsdag-, donderdag- en vrijdagmiddag van 13.00-16.00 uur.

De microfiches zijn vrij raadpleegbaar in de studiezaal van het HGA. De openingstijden daar zijn: maandag t/m vrijdag 9.00 - 16.00 uur. Zie: www.gemeentearchief.denhaag.nl

Inzage van archieven vindt eveneens in de studiezaal plaats, maar alleen op afspraak. De openingstijden zijn dinsdag t/m donderdag tussen 9.00 en 16.00 uur. Afspraken kunnen gemaakt worden via Dit emailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft javascript nodig om het te kunnen bekijken .


Uitgelicht

Alphons Diepenbrock

Deze tweetalige website bevat beschrijvingen van al zijn werken en de mogelijkheid om door de handschriften van de composities te bladeren.

Oeuvrecatalogus »

diepenbrock2


Barokmuziek in de Nederlanden

CD met werken van Willem de Fesch, Pieter Bustijn en Alexis Magito.

Alexis Magito: Sonata I in a minor Op. 1

Uitgaven »

Barokmuziek in de Nederlanden


Populaire muziek toegankelijk!

Een unieke verzameling Nederlandse speelmansboeken uit de 18e en 19e eeuw in zijn geheel gedigitaliseerd en muzikaal doorzoekbaar.

Speelmuziek: de collectie Vlam »

Speelmuziek


Gratis bladmuziek

In Akkoord Magazine verschenen 20 onbekende of nooit eerder uitgegeven composities afkomstig uit de archieven van het NMI. Bladmuziek gratis te downloaden.

Nr.7: Bang & De Wind van Johanna Bordewijk-Roepman

Downloads
»

Johanna Bordewijk-Roepman


Het ‘Frankenberger-Manuscript’

Het zogeheten Frankenberger-Manuscript is een van de meest waardevolle objecten in de verzameling van het NMI. Het bevat 196 koraalzettingen uit de periode 1650-1730, bijeengebracht en gekopieerd door de componist en organist Johann Gottfried Walther (1684-1748).

Webexpositie
»

waltherp320