mengelberg en stravinsky.jpg

Nederlands Muziek Instituut

Het collectief geheugen van componerend en musicerend Nederland.

Het Nederlands Muziek Instituut (NMI) is het centrum voor het muzikaal erfgoed in Nederland. Duizenden muziekhandschriften, brieven en andere documenten zijn te vinden in de muziekarchieven. In de bibliotheek bevinden zich talrijke oude drukken van muziekuitgaven en muziektraktaten, naast moderne uitgaven en naslagwerken. De collecties zijn een bron voor historisch onderzoek en voor de actuele muziekpraktijk.

Collectie-onderdelen in het HGA
»

Let op: het NMI is gesloten op vrijdag 18 april, maandag 21 april, maandag 5 mei, donderdag 29 mei, vrijdag 30 mei en maandag 9 juni.

Uitgelicht

Alphons Diepenbrock

Deze tweetalige website bevat beschrijvingen van al zijn werken en de mogelijkheid om door de handschriften van de composities te bladeren.

Oeuvrecatalogus »

diepenbrock2

Barokmuziek in de Nederlanden

CD met werken van Willem de Fesch, Pieter Bustijn en Alexis Magito.

Alexis Magito: Sonata I in a minor Op. 1

Uitgaven »

Barokmuziek in de Nederlanden

Populaire muziek toegankelijk!

Een unieke verzameling Nederlandse speelmansboeken uit de 18e en 19e eeuw in zijn geheel gedigitaliseerd en muzikaal doorzoekbaar.

Speelmuziek: de collectie Vlam »

Speelmuziek

Gratis bladmuziek

In Akkoord Magazine verschenen 20 onbekende of nooit eerder uitgegeven composities afkomstig uit de archieven van het NMI. Bladmuziek gratis te downloaden.

Nr.7: Bang & De Wind van Johanna Bordewijk-Roepman

Downloads
»

Johanna Bordewijk-Roepman

Het ‘Frankenberger-Manuscript’

Het zogeheten Frankenberger-Manuscript is een van de meest waardevolle objecten in de verzameling van het NMI. Het bevat 196 koraalzettingen uit de periode 1650-1730, bijeengebracht en gekopieerd door de componist en organist Johann Gottfried Walther (1684-1748).

Webexpositie
»

waltherp320