agenda2013.jpg

Fusie NMI en HGA voltooid

Sinds 1 januari 2016 maakt het NMI officieel onderdeel uit van het Haags Gemeentearchief

De afgelopen jaren is de collectie gefaseerd overgebracht van de Koninklijke Bibliotheek naar de depots van het HGA. In november 2015 is dit proces afgerond, en sinds 8 december vindt de dienstverlening volledig plaats vanuit de studiezaal van het HGA, in het stadhuis aan het Spui. Dank gaat uit naar alle collega’s van het HGA en de KB die zich ingespannen hebben deze omvangrijke verhuisoperatie in goede banen te leiden. Veel bezoekers hebben de weg naar het stadhuis al weten te vinden en hebben zich opnieuw ingeschreven. Lidmaatschap is nu gratis. Na inschrijving kan er, zoals voorheen, weer materiaal aangevraagd worden via de catalogus. Inzage van archiefmateriaal gaat nog steeds uitsluitend op afspraak: inmiddels is dit mogelijk van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 16.00 uur. De bibliotheekbalie is geopend op dinsdag- donderdag- en vrijdagmiddag van 13.00-16.00 uur.

Een aantal praktische zaken is veranderd ten opzichte van de situatie in de KB. Zo beschikt het NMI niet meer over een eigen leeszaal met open opstelling. Al het materiaal staat opgeslagen in de magazijnen en moet aangevraagd worden via de catalogus (bibliotheek) of op afspraak (muziekarchieven). Alleen de collectie microfiches is vrij toegankelijk en kan geraadpleegd worden tijdens openingstijden van de HGA studiezaal: maandag t/m vrijdag van 9.00-16.00 uur. Kopiëren kan alleen nog in opdracht gedaan worden door een medewerker. Hieraan zijn uiteraard kosten verbonden. Wel is het toegestaan om na invulling van een fotografieverklaring zelf foto’s te maken. Lidmaatschap is voortaan gratis. Bij inschrijving wordt wel een geldig legitimatiebewijs en bewijs van adres gevraagd. Na inschrijving kan bibliotheekmateriaal zelf via de catalogus aangevraagd worden. Aangevraagde materialen worden altijd een week op de plank bewaard. Verlengen van uitleenbaar materiaal is mogelijk tot maar liefst 10 keer. Via IBL (Interbibliothecair Leenverkeer) levert het NMI ook weer materialen en fotokopieën aan klanten uit andere bibliotheken. Informatievragen kunnen gestuurd worden naar: Dit emailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft javascript nodig om het te kunnen bekijken

De komende tijd zal het NMI in samenwerking met het HGA weer activiteiten gaan organiseren, zoals tentoonstellingen, concerten en presentaties. Deze zullen ook gehouden worden in verschillende ruimtes van de Centrale Bibliotheek die onderdeel is van het stadhuis. Op de eerste en der vierde verdieping zijn mogelijkheden om concerten en andere presentaties te houden. Een eerste tentoonstelling met als thema ‘Mozart in Den Haag’ is eind 2015 al in het Atrium van het stadhuis gerealiseerd. Een tentoonstelling over de dirigent Willem Mengelberg is in voorbereiding. Dit in aansluiting op het verschijnen van het tweede deel van de Mengelberg biografie van Frits Zwart. Op 25 september om 16.00 uur is er een eerste ‘lecture-recital’.


30 augustus 2016