agenda2013.jpg

Samuel de Lange: Nocturne en Romance

Het Nederlands Muziek Instituut heeft in samenwerking met Stichting De Lange een compositie uitgegeven van Samuel de Lange jr. (1840-1911) voor vier violoncelli.

In de Württembergische Landesbibliothek te Stuttgart bleek zich het manuscript van de Nocturne und Romanze für vier Violoncelli van Samuel de Lange jr. te bevinden. Stichting De Lange, die de muzikale nalatenschap van de broers Samuel en Daniel de Lange behartigt, kreeg toestemming van Dr. Reiner Naegele uit Stuttgart om het manuscript voor uitgave geschikt te maken. Op 10 januari 2009 overhandigde Frits Zwart, directeur van het Nederlands Muziek Instituut, het eerste exemplaar van deze compositie aan de cellist Marien van Staalen. Deze gebeurtenis vond plaats tijdens de festivaldag Licht op De Lange in De Doelen te Rotterdam. Het betreft een eerste uitgave.

Samuel de Lange jr., geboren te Rotterdam, studeerde samen met zijn broer Daniel aanvankelijk bij zijn vader Samuel de Lange Sr. Samuel jr. groeide uit tot een vermaard organist en pianist. Hij werkte zowel in Keulen als Den Haag en vestigde zich vanaf 1893 in Stuttgart waar hij directeur werd van het conservatorium.

Op 23 en 27 december 1900 voltooide Samuel de Lange jr. in Stuttgart de Nocturne und Romanze voor cellokwartet. Het was voor zover men weet geen specifieke opdracht. De twee werken hebben een hoog romantisch idioom.

De Nocturne und Romanze zijn verkrijgbaar in de webwinkel.

Samuel de Lange Partituur


30 januari 2009