archieven.jpg

Periodiek schenken

Wanneer u het NMI fiscaal optimaal en structureel wilt steunen, kunt u kiezen voor een periodieke schenking bij notariële akte. U bent dan netto minder kwijt aan uw schenking, of u kunt meer geven voor hetzelfde geld.

Periodieke schenkingen zijn schenkingen waarvoor de gever zich in een notariële akte voor minimaal vijf jaar vastlegt. Het gaat om een jaarlijks vast bedrag.

De voordelen zijn:

 • Uw schenkingen zijn volledig aftrekbaar van de belasting en daarom een gunstige manier van schenken.  Er zijn geen minima of maxima verbonden aan deze schenkingen. De kosten van de notariële akte mag u bij het bedrag van de donatie optellen, en eveneens aftrekken. Bereken hier uw belastingvoordeel.

 • U steunt het NMI structureel.

 • Het NMI regelt de notariële akte voor u en is bereid de notariskosten voor zijn rekening te nemen wanneer de schenking tenminste € 150,- per jaar is.

Geen schenkingsbelasting
Het NMI is door de belastingdienst aangewezen als ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling). Deze instellingen zijn vrijgesteld van schenkings- en successierechten. Uw schenking komt dus geheel ten goede aan het NMI.

Online regelen
Het online afsluiten van een schenkingsakte voor uw jaarlijkse bijdrage aan het NMI is heel eenvoudig en gaat bijna volledig online.

 • Zorg dat u uw identiteitsbewijs (en indien van toepassing dat van uw partner) bij de hand heeft.
 • Vul op de website van Schenkservice het bedrag van uw schenking in en klik vervolgens op ‘Akte aanvragen'.
 • Geef vervolgens de looptijd en het ingangsjaar van uw schenking aan.
 • Voeg desgewenst uw schenkingen aan andere Goede Doelen toe.
 • Vul stapsgewijs alle gevraagde gegevens in.
 • Als alle benodigde gegevens zijn ingevuld kiest u voor ‘Akte aanvragen'. Hierna ontvangt uw een e-mail met de ingevulde volmacht en een concept van de akte als pdf-bestand.
 • U print de volmacht, en vervolgens controleert en ondertekent u de volmacht.
 • U stuurt de volmacht, met een kopie van uw legitimatiebewijs naar Schenkservice, Antwoordnummer 6062, 3700 VB Zeist (postzegel is niet nodig).
 • De akte wordt opgemaakt en gepasseerd bij de notaris. U krijgt een afschrift van de akte per e-mail toegestuurd. Met deze akte heeft u het bewijs voor de Belastingdienst dat uw giften volledig aftrekbaar zijn.


Schriftelijke procedure

Geeft u de voorkeur aan een schriftelijke procedure? Dan kunt u een volmacht (pdf, 314Kb) downloaden en printen. De volmacht kunt u invullen, ondertekenen en met een kopie van uw legitimatiebewijs opsturen naar Schenkservice. Het is mogelijk om meerdere goede doelen in deze volmacht te begunstigen.

Uw eigen notaris kan natuurlijk ook een akte opmaken voor een periodieke schenking. De kosten hiervoor zijn ook van de belasting aftrekbaar.

Looptijd van de akte
Bij een schenkingsakte legt u voor minimaal 5 jaar uw jaarlijkse bijdrage vast. U kunt echter ook overwegen om een akte voor onbepaalde tijd (5+) af te sluiten. Voordeel daarvan is dat u de akte niet na vijf jaar hoeft te verlengen. U kunt echter wel na vijf jaar (minimum looptijd) stoppen met de schenking, of indien gewenst, een nieuwe akte voor een lager of hoger bedrag afsluiten.

Contact
Wilt u meer weten over periodiek schenken aan het NMI of het opstellen van een schenkingsakte? U kunt ons bereiken op telefoonnummer 070-3533292 of via Dit emailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft javascript nodig om het te kunnen bekijken