Afronding STCN

Ingediend door admin op di, 05/05/2009 - 13:52

De STCN (Short Title Catalogue Netherlands) is een online bibliografie van alle in Nederland gedrukte boeken uit de periode 1540-1800 en van alle boeken die in deze periode buiten Nederland in het Nederlands verschenen zijn. Nederlandstalige boeken die in België zijn gedrukt worden door de Vlaamse tegenhanger, de STCV, ontsloten. Momenteel omvat de database bijna 170.000 titels en meer dan 420.000 exemplaren. Ongeveer 2% hiervan zijn muziekdrukken.

Webexposities
De meeste deelnemende bibliotheken en archiefinstellingen hebben bij de afronding van de STCN webexposities gemaakt. Het NMI heeft daar ook aan meegedaan. Twaalf bijzondere werken uit vier verschillende collecties (vioolcollectie Willem Noske, Musica Neerlandica, Scheurleercollectie en collectie Théâtre-Français de La Haye) zijn hierin opgenomen.
 

alt

Titelpagina Corelli Opus 5

Deze editie van Corelli's op 5 werd door de Amsterdamse uitgever Estienne Roger gedrukt in de eerste kwart van de 18e eeuw. In het NMI bevinden zich meer dan honderd edities van deze nog altijd populaire vioolsonaten die Arcangelo Corelli in 1700 componeerde. In de STCN zijn vier edities van Corelli's op 5 opgenomen. In totaal zijn er in Amsterdam vóór 1800 tien verschillende uitgaven op de markt gebracht. Hiervan zijn er slechts vijf in Nederlandse bibliotheken aanwezig.