Publicaties

Christian Ernst Graf - Grazioso

GrafNa 20 afleveringen komt er een einde aan de serie ‘Uit het archief' die het NMI sinds september 2009 heeft verzorgd in het muziektijdschrift Akkoord Magazine. Vanwege de bezuinigingen op cultuur moet het NMI noodgedwongen inkrimpen. Een van de gevolgen daarvan is, dat deze serie stopt. Alle bijdragen zijn nog beschikbaar via de website van het NMI.

In de laatste bijdrage is er aandacht voor de Haagse hofkapelmeester van Willem V, Christian Ernst Graf (1723-1804) die medio 18e eeuw in Den Haag kwam werken. Graf kwam eerst in dienst van prinses Anna van Hannover (1709-1759), de weduwe van stadhouder Willem IV en na haar dood bij haar zoon Willem V. Met deze goedbetaalde baan had Graf de belangrijkste muzikale positie in de Republiek der Verenigde Nederlanden.

Download partituurpdf(Grazioso voor twee violen, altviool en cello - Christian Ernst Graf)
Download 1e vioolpdf
Download 2e vioolpdf
Download altvioolpdf
Download cellopartijpdf

Download artikel pdf (Christian Ernst Graf - Hofkapelmeester van Willem V, AM nr. 48 - december 2012/januari 2013)

Soort publicatie

Bartholomeus Ruloffs - Militaire marsen

Bartholomeus RuloffsDe serie ‘Uit het archief' van Akkoord Magazine sluit in de nieuwste aflevering aan bij het onderwerp van het seminar ‘Hoogtijdagen van de Militaire Muziek' dat het NMI op 7 november a.s. organiseert ter gelegenheid van de afronding van het project ‘Militaire muziek'. In dit project is de muziek die door schutterijen en militaire kapellen gebruikt is om het ceremonieel bij de krijgsmacht luister bij te zetten, toegankelijk gemaakt voor publiek. Zie hier voor meer informatie over het seminar.

Voor de muziekbijlage werden een paar korte marsen van de componist Bartholomeus Ruloffs (1741-1801) uit de collecties van het NMI opnieuw gezet. De eenvoudige compositie geeft een mooi voorbeeld van de praktijk van toen. Ruloffs maakte van deze drie marsen voor orkest namelijk een bewerking voor viool en piano om samen thuis te spelen.

Download pianopartijpdf(Marsch, Retraite en Vaandelmarsch - Bartholomeus Ruloffs)
Download vioolpartijpdf
Download artikel pdf(Bartholomeus Ruloffs - Patriot en musicus te Amsterdam, AM nr. 47 - oktober/november 2012)

Soort publicatie

Carl Krill - Elegie

Carl Krill

In deze aflevering wordt aandacht besteed aan de vrijwel onbekende componist Carl Krill (1846-1927). Voor de muziekbijlage werd een deeltje uit zijn Sechs Skizzen für Pianoforte zu 4 Händen opus 8 geselecteerd. Een romantisch werkje dat niet moeilijk is, maar wel veel voordracht en een goede balans tussen beide spelers vereist.

Carl Krill werd geboren in Keulen waar hij ook piano en compositie studeerde. Vanaf 1871 woonde hij in Nederland waar hij in verschillende steden als dirigent en pianopedagoog werkzaam was. Hij schreef piano- en koorwerken, kamermuziek en liederen. Waarschijnlijk werden deze werken ook voor zijn dagelijkse praktijk gebruikt: zijn pianoleerlingen, zijn koor en het musiceren in kamermuziekverband.

Download partituurpdf (Elegie - Carl Krill)
Download artikel pdf(Carl Krill - Dichter, denker en philosoof, AM nr. 46 - augustus/september 2012)

Soort publicatie

Pieter Hellendaal - Tweedledum and Tweedledee

Pieter HellendaalEen compositie van de Nederlandse componist Pieter Hellendaal (1721-1791). Het betreft een werkje voor vier zangstemmen, dat gaat over de componisten Händel en Bononcini.

Pieter Hellendaal woonde en werkte in Nederland als organist, violist en componist en is vooral bekend geworden als componist van virtuoze werken voor viool. Rond 1750 vertrok Hellendaal naar Engeland waar hij de rest van zijn leven bleef. Hij schreef in Engeland een aantal vocale werken waaronder de korte compositie ‘Tweedledum and Tweedledee; a Chearful Glee for four Voices'. Deze compositie is geheel voorzien van een becijferde bas, maar kan ook a capella uitgevoerd worden. De tekst, afkomstig van een epigram van John Byrom (1692-1763) is een satire op Händel en de Italiaanse componist Giovanni Bononcini (1670-1747).

Download partituurpdf (Tweedledum and Tweedledee - Pieter Hellendaal)
Download artikel pdf (Pieter Hellendaal - 'An excellent composer of music', AM nr. 43 - febr/mrt 2012)
Soort publicatie

Christian Friedrich Ruppe - Rondo

Voor deze aflevering werd uit de collectie van het NMI een Rondo uit een Sonate voor fortepiano met begeleiding van fluit en cello van Christian Friedrich Ruppe (1753-1826) geselecteerd. De sonate dateert waarschijnlijk uit 1810.

Ruppe werd geboren in Duitsland, maar woonde en werkte vanaf zijn twintigste jaar bijna onafgebroken in Leiden. Hij gaf les, was organist van de Lutherse kerk en adviseerde bij de bouw en restauratie van orgels. Vanaf 1790 was Ruppe kapelmeester van de universiteit, maar hij dirigeerde ook diverse koren.

Download pianopartijpdf(Rondo - Christian Friedrich Ruppe)
Download fluitpartijpdf
Download cellopartijpdf
Download artikel pdf (Christian Friedrich Ruppe - Succesvol Leids toonkunstenaar, AM nr. 44 - apr/mei 2012)
Soort publicatie

Johannes Snoer - Capriccio

snoer coverJohannes Snoer werd geboren in Amsterdam. Hij werkte korte tijd als cellist en harpist in het Concertgebouworkest maar verdween daarna naar het buitenland om te werken in de orkesten van Leipzig en Wenen. Ook was hij zeer actief als solist onder meer in Amerika. Daarnaast componeerde hij veel voor de harp. Het geselecteerde Capriccio is afkomstig uit zijn Drei leichte Stücke für Harfe.

Download partituurpdf(Capriccio - Johannes Snoer)
Download artikel pdf (Johannes Snoer - Harpist, cellist en componist, AM nr. 45 - juni/juli 2012)

Soort publicatie

Anna Lambrechts-Vos - Trio voor piano, viool en cello

Lambrechts VosHet tweede deel uit het Trio voor piano, viool en cello van Anna Lambrechts-Vos (1876-1932). Anna Lambrechts-Vos was een veelzijdig musicus. Zij gaf concerten als pianist en was onder meer organiste van de Doopsgezinde Kerk in Rotterdam. Ook was zij dirigente van de zangvereniging Amphion en bij het Utrechts Stedelijk Orchest dirigeerde zij enkele van haar composities. Het NMI beheert haar archief waarin zich ruim 500 muziekmanuscripten bevinden. Het nog niet eerder uitgegeven pianotrio componeerde zij in 1900.

Download pianopartijpdf(Trio - Anna Lambrechts-Vos)
Download vioolpartijpdf
Download cellopartijpdf
Download artikel pdf (Anna Lambrechts-Vos - Een componiste om te herontdekken, AM nr. 41 - okt/nov 2011)

Soort publicatie

Johann Heinrich Lübeck - Duo voor twee violen

Johann Heinrich LübeckEen deel uit een duo voor twee violen van de Nederlandse componist J.H. Lübeck (1799-1865). Lübeck componeerde speciaal voor amateurs een set van drie Duo's onder de titel Hommage aux Amateurs du violon. Voor deze serie is gekozen voor het eerste deel uit het derde duet.    

Alhoewel Lübeck geboren werd in Duitsland, woonde en werkte hij vanaf 1823 in Nederland. In eerste instantie was hij werkzaam als vioolvirtuoos maar al gauw werd hij een gezien pedagoog en dirigent. Hij was met name in Den Haag als eerste directeur van de Koninklijke Muziekschool een belangrijke man voor het muziekleven. Het is dan ook niet zonder reden dat in Den Haag een straat naar hem is vernoemd.

Download partituurpdf (Duo voor twee violen - J.H. Lübeck)
Download artikel pdf (Johann Heinrich Lübeck - Gelegenheidscomponist, AM nr. 42 - dec 2011/jan 2012)
Soort publicatie

Johannes Meinardus Coenen - Romance

J.M. CoenenEen kort werk van Johannes Meinardus Coenen, Romance voor cello en piano.

Coenen (1824-1899), een geboren Hagenaar, was zeker in de eerste helft van de 19e eeuw een belangrijke musicus in Nederland. Hij leefde en werkte lange tijd in Amsterdam en was daar onder meer dirigent van het orkest van Felix Meritis en het Paleisorkest, maar ook een virtuoze fagottist en tevens componist van veel werken voor koor, ballet en kamermuziek. In het archief van J.M. Coenen dat het NMI beheert bevinden zich twee manuscripten van deze Romance.

Download partituurpdf(Romance - Johannes Meinardus Coenen)
Download cellopartijpdf
Download artikel pdf (Johannes Meinardus Coenen - Virtuoos fagottist uit de 19de eeuw, AM nr. 37 - februari/maart 2011)

Soort publicatie

Frederic Schwindl - Kwartet

Frederic Schwindl Voor deze aflevering werd het eerste deel geselecteerd van een kwartet voor twee violen (of fluit en viool), altviool en cello van Frederic Schwindl (1737-1786).

Schwindl wordt beschouwd als een Nederlandse componist, hoewel men er niet zeker van is of hij in Amsterdam is geboren. Zeker is dat hij als violist, dirigent en componist rond 1770 een aantal jaren in Den Haag werkte. Zijn composities waren in de periode 1760-1780 erg populair in Europa. De kwartetten opus 7 van Schwindl kunnen zowel in de bezetting van fluit, viool, altviool en cello, als door een strijkkwartet gespeeld worden. Naast de losse partijen is van het eerste deel nu ook een partituur beschikbaar.

Download partituurpdf(Kwartet voor twee violen (of fluit en viool), altviool en cello - Frederic Schwindl)
Download 1e vioolpdf
Download 2e vioolpdf
Download altvioolpdf
Download cellopartijpdf
Download artikel pdf (Frederic Schwindl - Vioolvirtuoos met Europese vermaardheid, AM nr. 38 - april/mei 2011)

Soort publicatie

Johannes Bernardus van Bree - Zes walsjes

van_breeDe twaalfde aflevering is gewijd aan een korte compositie voor gitaar van de Nederlandse componist Johannes Bernardus van Bree (1801-1857). Het betreft een heruitgave van een jeugdwerkje dat rond 1818 in druk verscheen bij uitgeverij J.B. Nolting, die gevestigd was in de Kalverstraat te Amsterdam.

Download partituurpdf(Six Walses pour la Guitarre - Johannes van Bree)
Download artikel pdf (Johannes van Bree - Een kunstenaar behoort over zijn kunst na te denken, AM nr. 40 - aug/sept 2011)
Soort publicatie

Cornelis Dopper - Danswijsje

DopperAflevering 11 van de serie ‘Uit het archief' in Akkoord Magazine is gewijd aan de Nederlandse componist Cornelis Dopper (1870-1939). De geselecteerde compositie is een bewerking die Dopper maakte van een melodie uit zijn Zevende Symfonie. Zijn Zevende en laatste symfonie voltooide Dopper in 1917. Inspiratiebron hiervoor was een tocht die hij over de Zuiderzee (het huidige IJsselmeer) maakte. In deze symfonie gebruikte hij melodieën van oude Nederlandse liederen. Met name de melodie O Nederland! Let op u saeck, keert regelmatig terug. Het tweede deel is een Humoresque en beeldt een Hollandse boerenbruiloft uit.


Het Danswijsje voor 2 violen en piano is een bewerking van een gedeelte van het tweede deel van deze symfonie.

Download partituurpdf(Danswijsje voor piano en twee violen - Cornelis Dopper)
Download 1e en 2e vioolpdf
Download artikel pdf (Cornelis Dopper - Vereeuwigd en vergeten, AM nr. 39 - juni/juli 2011)
Soort publicatie

Paul Seelig - Djalak idjo

Paul SeeligHet korte pianostukje Djalak idjo van de Indische componist Paul Seelig (1876-1945) is afkomstig uit een serie van zes albums met Indische melodieën die Seelig verzameld en vaak ook gearrangeerd had. Hij noemde de serie simpelweg ‘Indische muziek' en gaf deze de ondertitel ‘Lyrische Stücke, aus dem Sunda-Archipel'.

Download partituurpdf(Djalak idjo - Paul Seelig)
Download artikel pdf (Paul Seelig - Kosmopolitisch toonkunstenaar, AM nr. 36 - 2010/2011)

Soort publicatie

Johanna Bordewijk-Roepman - Bang & De Wind

Johanna Bordewijk-RoepmanBordewijk-Roepman (1892-1971) was als componiste autodidact. Zij begon min of meer toevallig met componeren en had met name in de jaren 1950 wereldwijd veel succes met haar composities. Voor Akkoord Magazine zijn twee van de tien kinderliedjes geselecteerd die zij in 1921 schreef voor haar zoontje op teksten van Rie Cramer. Het zijn waarschijnlijk haar allereerste composities. Het manuscript bevindt zich in het archief van Johanna Bordewijk-Roepman dat het NMI beheert.

Download partituurpdf(Bang & De Wind - Johanna Bordewijk-Roepman)
Download artikel pdf(Johanna Bordewijk-Roepman - Een eigenzinnig natuurtalent, AM nr. 35 - 2010)

Soort publicatie

Bernard Zweers - Andante voor vier violen

Zweers (1854-1924) was begin 20e eeuw samen met Johan Wagenaar en Alphons Diepenbrock, één van de leidende componisten binnen het Nederlandse muziekleven. Hij schreef slechts een paar instrumentale kamermuziekwerken waaronder het Andante voor vier violen uit 1884. De compositie is afkomstig uit het archief van Zweers en is nog niet eerder in druk verschenen.

Download partituur
Download 1e viool
Download 2e viool
Download 3e viool
Download 4e viool
Download artikel (Bernard Zweers - Nationaal componist, AM nr. 34 - 2010)

Afbeelding
Bernard Zweers
Soort publicatie

Richard Hol- Deux Romances voor hobo en piano

Richard HolDe Deux Romances opus 116 pour Hautbois (Violon ou Clarinette) avec accompagnement d'instruments à cordes schreef Richard Hol (1825-1904) in 1889 voor de hoboïst Jan Hemmes. Deze was docent aan het conservatorium van Den Haag. Voor deze bijdrage is gekozen voor de versie die Hol zelf maakte voor hobo en piano.

Download partituurpdf
Download hobopartijpdf
Download artikel pdf(Richard Hol - Voorvechter van Nederlandse muziek, AM nr. 33 - 2010)

Soort publicatie

Joseph Schmitt - Sonate opus 11 nr. 6 voor twee violen en cello

Titelpagina uit oorspronkelijke uitgave Opus 11 van SchmittDe componist Joseph Schmitt (1734-1791) werd geboren in Duitsland maar woonde en werkte vanaf 1773 in Nederland, waar hij actief was als uitgever, componist, pedagoog en dirigent. Voor Akkoord Magazine is een driedelige Sonate geselecteerd voor twee violen en cello uit het opus 11 van Schmitt, waarvan het NMI een uitgave uit 1781 bezit.

Download partituurpdf
Download 1e vioolpdf
Download 2e vioolpdf
Download cellopdf
Download artikel pdf (Joseph Schmitt - Componist & uitgever in Amsterdam, AM nr. 32 - 2010)

Soort publicatie

Julius Röntgen - Zweiter Cyclus von Walzern voor piano vierhandig

Julius RöntgenDe Nederlandse componist Julius Röntgen (1855-1932) schreef onder meer twee cycli van Walzer voor piano vierhandig. De eerste serie van elf walsen voltooide hij in mei 1884. De tweede serie van negen volgde met Kerst van datzelfde jaar. Voor deze speciale uitgave is gekozen voor de eerste wals uit de tweede cyclus. Deze wals is niet alleen heel aansprekend, maar ook goed speelbaar voor de gemiddelde amateurpianist. De compositie is afkomstig uit het archief van Röntgen dat zich bij het NMI bevindt en is nooit eerder uitgegeven.

Download partituurpdf
Download artikelpdf (Julius Röntgen - Vergeten pianocomponist, AM nr. 30 - 2009/2010)

Soort publicatie

Von Brucken Fock - Stücke und Tänze voor viool en piano

De Nederlandse componist Gerard von Brucken Fock (1859-1935) schreef in 1889 een korte compositie in twee delen voor viool en piano met de titel Stücke und Tänze. De compositie is afkomstig uit het archief van Von Brucken Fock dat zich bij het NMI bevindt en is nooit eerder uitgegeven.

Download partituur
Download artikel  (Gerard von Brucken Fock - De Nederlandse Chopin, AM nr. 29 - 2009)

 

Afbeelding
G.H.G. von Brucken Fock
Soort publicatie