Muziekgeschiedenis en muziekwetenschap

Ingediend door admin op ma, 03/26/2018 - 14:07
 • De Tweede Wereldoorlog in muziek
  Het online project De Tweede Wereldoorlog in muziek vertelt over de betekenis van muziek tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland, voormalig Nederlands-Indië, Suriname en de Nederlandse Antillen. Naast veel muziek biedt de site uitgebreid informatie over de relatie tussen muziek en de oorlog. Thema's zijn bijvoorbeeld: muziek en het muziekleven tijdens de oorlogsjaren, verboden muziek, muziek uit de doorgangs- en vernietigingskampen, spotliedjes, amusementsmuziek en propagandaliederen. Ook zijn ervaringsverhalen te zien en te horen van mensen voor wie muziek tijdens de Tweede Wereldoorlog een wezenlijke rol speelde.
 • Hofmeister XIX
  Hofmeister XIX is een online database van de 'Hofmeister Monatsberichte' voor de jaren 1829-1900. Het bevat circa 330.000 beschrijvingen van muziekpublicaties en is daarmee een uitgebreide bron om te bepalen wat waar is gepubliceerd gedurende deze periode. De beschrijvingen zijn gekoppeld aan facsimile afbeeldingen van de 'Monatsberichte' op website van de Österreichische Nationalbibliothek.
 • Indisch Muziekleven
  Het concertleven in Indië / Indonesië
 • Journal of Seventeenth-Century Music (JSCM)
  Het tijdschrift Journal of Seventeenth-Century Music (JSCM) wordt uitgegeven door de
  Society for Seventeenth-Century Music en is bedoeld als een forum voor wetenschappelijk studie van de muziekcultuur van de 17de eeuw.
 • Klankbord
  Website (inclusief nieuwsbrief) over de muziekwetenscahppelijke aspecten van oude muziek. Het gaat daarbij in het bijzonder om de terreinen middeleeuwse muziek en muziekarcheologie.
 • Rond1900.nl - All art is quite useless
  Weblog over cultuur rond 1900
 • ViFaMusik: Virtuellen Fachbibliothek Musikwissenschaft
  Portal voor muziek en muziekwetenschap die toegang biedt tot een uitgebreide digitale bibliotheek.