Webexposities

In gesprek met Jan van Dijk

Ingediend door Paula op vr, 12/18/2020 - 18:16

Een gesprek waarin Jan van Dijk aan David Porcelijn en Frits Zwart vertelt over zijn muzikale belevenissen. Het is een fascinerend verhaal over met name het Rotterdamse muziekleven. Daarin komen componisten/musici langs als Béla Bartók, Jan van Gilse, Willem Pijper (waarvan Jan van Dijk een leerling was), Henk Badings, Eduard Flipse, Cor de Groot, Bertus van Lier en Piet Ketting. Jan van Dijk vertelt ook uitvoerig over de oorlogsjaren in Rotterdam en het muziekleven in die tijd. Dat laatste is in feite de rode draad in zijn verhaal.

Princess An's Lute Book

Ingediend door Paula op do, 10/24/2019 - 16:15

In de rijk geschakeerde collectie van het NMI bevinden zich enkele belangrijke handgeschreven bronnen met muziek voor luit. Ook van het Princess An's Lute Book werd lang aangenomen dat het een handschrift met luitmuziek betrof. Dit afschrift (manuscript-kopie) werd in 1919 door D.F. Scheurleer, één van de grondleggers van de NMI-collectie, gekocht bij antiquariaat Otto Haas in Londen.

De Achterplaat

Ingediend door Paula op do, 09/12/2019 - 16:05

In een reeks artikelen getiteld De Achterkant in het tijdschrift Het Orgel belicht Frits Zwart bijzondere items uit de collecties van het Nederlands Muziek Instituut. De artikelen zijn daar waar mogelijk uitgebreid met de volledige scans van de betreffende items.

De artikelen:

Johann Gottfried Walther: het 'Frankenberger-manuscript'

Ingediend door Paula op do, 01/10/2019 - 15:36

Het zogeheten Frankenberger-Manuscript is een van de meest waardevolle voorwerpen in de verzameling van het Nederlands Muziek Instituut. Het bevat 196 koraalzettingen uit de periode 1650-1730, bijeengebracht en gekopieerd door de componist en organist Johann Gottfried Walther (1684-1748).

Bekijk het Frankenberger Manuscript of Johann Gottfried Walther »

Bijzondere (muziek)drukken in de STCN

Ingediend door admin op za, 11/07/2009 - 10:02
De STCN (Short Title Catalogue Netherlands) is de retrospectieve nationale bibliografie van Nederland voor de periode 1540-1800. Ruim 190.000 titels en meer dan 500.000 exemplaren van in Nederland gedrukte boeken zijn in de bibliografie opgenomen. Slechts een klein percentage hiervan, 2 procent van het geheel, is beschreven als een druk met muzieknoten. Een groot gedeelte van deze (muziek)drukken bevindt zich in de het NMI.

Mozarts handschrift

Ingediend door admin op vr, 06/09/2006 - 23:00

Wolfgang Amadeus Mozart was net tien jaar oud toen hij in 1766 Galimathias Musicum componeerde ter gelegenheid van de inhuldiging van Prins Willem V als de nieuwe stadhouder van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Tijdens de festiviteiten aan het hof in Den Haag behoorde de familie Mozart tot de genodigden. Wolfgang speelde er verschillende van zijn 'Haagse' composities. Ook Galimathias werd onder zijn leiding uitgevoerd door leden van de Hofkapel. Mozart speelde daarbij zelf de basso continuo partij en de solo op het clavecimbel.