Schumanns Myrthen: een bijzonder handschrift in het NMI

Ingediend door admin op vr, 04/23/2010 - 10:47
Afbeelding
Schumanns Myrthen, p. 11-20

In de collecties van het Nederlands Muziek Instituut bevindt zich een aantal bijzondere handschriften van Robert en Clara Schumann. Eén daarvan is een manuscript met zes liederen uit de Myrthen-cyclus op. 25 (1840) van Robert Schumann (1810-1856). Het betreft een gedeelte uit het manuscript dat diende als voorbeeld voor de eerste druk, die in augustus 1840 door Friedrich Kistner in Leipzig werd uitgegeven. Dit manuscript is ooit opgesplitst geraakt en de delen ervan bevinden zich nu in Parijs, Zwickau, en in het NMI in Den Haag. Een klein gedeelte is in onbekend privébezit geraakt. Het deel in het NMI gold tot nu toe als verdwenen. Vergelijking met de andere delen toont echter aan dat het hier wel degelijk gaat om de ontbrekende bron.

Uit dit onderzoek is tevens gebleken dat het manuscript twee liederen bevat in autograaf (Schumanns eigen handschrift) en vier liederen in het handschrift van Carl Brückner, een kopiïst in dienst van Schumann. De vier liederen in Brückners handschrift zijn door Schumann voorzien van correcties en toevoegingen en daarmee als bron eveneens van musicologische waarde.

De 26 Myrthen-liederen zijn door Schumann geschreven als bruidsgeschenk voor zijn geliefde Clara Wieck. De mirte staat symbool voor geluk bij het huwelijk en vruchtbaarheid, en de bloemen worden traditioneel vaak gebruikt in bruidsboeketten. Het paar trouwde op 12 september 1840.

Naast een digitale weergave van het manuscript bevat de webexpositie achtergronden bij de compositie en het handschrift.

Tekst en Nederlandse vertalingen van de brief- en dagboekfragmenten: Karijn Dillmann

Download volledige inleiding

Labels