Nieuws

Persbericht Flot!

Ingediend door Paula op di, 09/22/2020 - 12:58

NPO Radio4 staat dit jaar uitgebreid stil bij de bevrijding van Nederland, 75 jaar geleden.
In de vriedelige podcast Flot! volgen Margriet Vroomans en onderzoeksjournalist Benjamin de Bruijn het spoor van de Nederlandse componist Marius FLothuis, en zijn verbazingwekkende levensverhaal vóór, tijdens en ná de Tweede Wereldoorlog.

Voor de serie Flot! gingen Margriet Vroomans en Benjamin de Bruijn naar de concentratiekampen Vught en Sachsenhausen, spraken ze met bekenden en nabestaanden en doken ze in archieven. In vier delen ontrafelen ze Flothuis' levensverhaal, en komen ze steeds dichter bij de persoon die Flothuis verraden heeft, maar wiens naam hij nooit heeft willen noemen.

Flot! is een spannend relaas over een man met een groot muzikaal talent en ijzeren principes. Hij maakt in de oorlog haast alles mee wat een mens maar kan meemaken: verzet, verraad, gevangenschap en een dodenmars. Flothuis' vader is lid van de NSB, terwijl hijzelf in het verzet zit en onderduikers in huis heeft. Zelfs in de concentratiekampen waar hij na verraad terechtkomt blijft hij muziek maken; één van zijn composities draagt hij bij zich tijdens de dodenmars vanuit Sachsenhausen. Als tijdens die tocht zijn tas wordt gestolen, vraagt hij de dief alleen zijn partituren terug: muziek is zijn mentale redding. Hij overleeft de oorlog ternauwernood, maar is daarna nog jarenlang van grote invloed op het muziekleven in Nederland. als artistiek leider van het Concertgebouw in Amsterdam en hoogleraar musicologie aan de Universiteit van Utrecht.

Het eerste deel van de serie Flot! wordt op 13 oktober om 8:15 uur gelanceerd in de uitzending van het NPO Radio 4 'De ochtend van 4'. De andere delen zijn vanaf 14, 15 en 16 oktober online te beluisteren.

De serie Flot! is onderdeel van het NPO Radio 4 project ter herdenking van 75 jaar Bevrijding.

Tentoonstelling Componisten in oorlogstijd

Ingediend door Paula op vr, 06/26/2020 - 11:52

In de tentoonstelling 'Componisten in oorlogstijd' Wordt het leven en werk van achttien componisten belicht.

De tentoonstelling is van 22 juni tot en met 7 september te zien in het atrium van Stadhuis Den Haag. Ook hier geldt de 1,5 maatregel. Daarom bieden wij u de tentoonstelling ook online aan. Klik hier om de tentoonstelling te bekijken.

De tentoonstelling is een initiatief van de Leo Smit Stichting en voor een belangrijk deel samengesteld met de collectie van het Nederlands Muziek Instituut (dat onderdeel is van het Haags Gemeentearchief), aangevuld met documenten uit andere collecties. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door Stichting Maror en Stichting Levi Lassen.

De tentoonstelling is samengesteld als onderdeel van de viering 75 jaar Vrijheid Den Haag

De wonderbaarlijke terugkeer

Ingediend door Paula op di, 06/09/2020 - 11:24

Website over Lex van Delden (1919-1988)

Wijlen de bekende acteur Lex van Delden jr. heeft zich enorm ingezet voor het nagelaten oeuvre van zijn vader. Hij was altijd in de weer diens werk te promoten en hij was zowel financieel als inhoudelijk betrokken bij vele concerten en cd-producties. Als in de serie Uilenburger concerten een werk van zijn vader werd uitgevoerd, stuurde hij bloemen. Bij jubilea een fles champagne.

Lex van Delden sr. heeft mij als heel jonge musicus een keer geïnterviewd voor het Parool, waarvan hij muziekredacteur was. Toen ik jaren later een concert gaf in London stond Lex jr. na afloop opeens voor mijn neus. Dat gaf mij een schok, hij leek uiterlijk enorm veel op zijn vader, die inmiddels overleden was. Vanaf die tijd waren wij bevriend. Lex jr. zorgde ervoor dat er een mooie website kwam met zijn vaders biografie, een overzicht van alle composities en opnames plus een reeks artikelen, die hij schreef voor het Parool.

Na het overlijden van Lex jr. in 2010 heeft de website nog een tijd bestaan. Maar op een dag kreeg ik een telefoontje van Bertie van Delden, dochter van de componist, zuster van de acteur. Ze vertelde mij dat de website niet meer te vinden was, geheel van het internet verdwenen. Een vreemde zaak, want de rekeningen voor het domein waren altijd netjes betaald. Wat te doen? Bertie, nu als enige verantwoordelijk voor de nalatenschap, wilde dolgraag dat de site weer te vinden zou zijn. Na enig speurwerk bleek de provider met de noorderzon vertrokken naar het buitenland, met medeneming van alle klantgegevens en - heel erg vervelend - de licentie van alle domeinnamen die hij onder zijn beheer had. Dus het oude webadres was niet meer te gebruiken, de naam ook niet em de inhoud van de website was weg.

En wie had de website gebouwd? Misschien had diegene nog materiaal. Na lang zoeken vond Bertie een naam: Ralph van Zetten. Maar we hadden geen telefoonnummer of adresgegevens. En dan is het internet zeker zeer behulpzaam. Na enig zoeken vond ik bij een bedrijf een Ralph van Zetten, werkzaam als software engineer. Ik mailde hem om te vragen of hij het was die de Lex van Delden website gebouwd had. Gelukkig: Dit was de juiste Ralph! Hij was onmiddelijk bereid om te helpen de site nieuw leven in te blazen. Maar ..... de bestanden had hij niet meer. Dus alles zou opnieuw gemaakt moeten worden. Maar toen kwam Bertie van Delden gewekldig in actie. Zij zocht net zo lang in alle mails op haar computer tot ze tenslotte een back-up kopie vond van de originele site. Ralph ging aan de slag. Neemt u eens een kijkje op de totaal vernieuwde en prachtig vormgegeven site. Bertie heeft er hele mooie foto's aan toegevoegd. We zijn geweldig trots om u dit te kunnen presenteren: https://lex-van-delden.nl/

door Eleonore Pameijer

Foto: Lex van Delden aan de piano, omstreeks 1930

Afbeelding
LEx van Delden aan de piano, omstreeks 1930

Hoogtepunten uit de Nederlandse operageschiedenis 1685-1812

Ingediend door Paula op ma, 06/08/2020 - 15:10

Hoogtepunten uit opera’s van Bidloo/Vondel, Hendrik Anders, Servaas De Koninck, David Petersen, Elias Brönnemuller, Johan Mulligen, Jean des Communes en Ludwig van Beethoven.

DATUM: 2 augustus 2020
Aanvangstijd: 16.00 uur
Lokatie: The King's Ballroom, Kazernestraat 38, Den Haag
Bezetting: Denzil Delaere (tenor), Jolien De Gendt (sopraan), Gina de Jong (sopraan), Sarah Konig (mezzosopraan), Hugo Kampschreur (tenor), Esther Verheye (mezzosopraan), Marion Bauwens (sopraan), Liza Dedapper (sopraan). Camerata Delft (klavecimbel, luit, gamba, traverso, fluit, hobo, cello, viool), Pieter Dhoore (piano).

Ticketlink: 401nederlandseoperas.eventbrite.nl


Het concert ‘Nederlandse Opera’s van Vondel 1685 tot de Franse Tijd 1812’ is een samenwerking tussen 401NederlandseOperas en het Nederlands Muziek Instituut. Zij presenteren hoogtepunten uit alle operatitels uit de periode van de Amsterdamse Liedschool (1685-1710) waarvan sinds 1710 geen noot meer heeft geklonken en die grotendeels verloren werden gewaand. Daatonder een reconstrutie van Bidloo's operaversie van Vondels Faëton , zoals deze bij de wereldpremière in 1685 klonken. Daarnaast ook hoogtepunten uit de eerste Haarlemse opera in Parijs (Johan Mulligens Acajou uit 1773) en de eerste Friese opera (Jean des Communes’ opera Het dorp in het gebergte uit 1812). Als verrassing is een try-out geprogrammeerd van twee aria’s uit een onbekende Beethoven-opera die Cees Nieuwenhuizen in opdracht van 401NederlandseOperas reconstrueerde: Vestas Feuer (1804).
Organisator en samensteller René Seghers: ‘Mijn 401NederlandseOperas handboek geeft het definitieve antwoord op de theorie dat Beethoven niet in Bonn, maar in Zutphen 1772 is geboren. Deze unieke  fragmenten lopen vooruit op de wereldpremière van het complete werk op een later tijdstip. Alle titels zijn wereldpremières in de moderne tijd. De fragmenten van David Petersen en Hendrik Anders brengen alle aria die er uit hun opera’s konden worden gereconstrueerd tot klinken. Haarlemmer Johan Mulligen maakte furore in Parijs als ‘Jean-Baptiste Moulinghen’. Acajou was daar in 1773 een van zijn eerste successen. De allereerste Friese opera’s golden als verloren, maar van Jean des Communes Leeuwarder opera Het dorp in het gebergte uit 1812 bleek toch een manuscript te bestaan. Een concertopname van het programma zal in 2021 verschijnen als CD bij het handboek, dat na 12 jaar onderzoek inmiddels is voltooid.’

Programma
Reconstructies: 401NederlandseOperas/ Jan ten Bokum, Wouter Lucassen, Andy Clark, Cees Nieuwenhuizen.
Aria’s, duetten, trio’s, koren en dansen uit:
Bidloo/ Vondel – PHAËTON (1685)
David Petersen – AMARILLIS (1693)
Hendrik Anders – DEN VERLIEFDEN RYKAART BEDROGEN (1695)
Servaas De Koninck – ESTHER (1696)
Servaas De Koninck – ATHALIE (1696)
Hendrik Anders – APOLLO EN DAFNE (1697)
Elias Brönnemuller – FASCICULUS MUSICUS (1710)
Johan Michel Mulligen – ACAJOU (1783)
Ludwig Van Beethoven - VESTAS FEUER (1804)
Jean Des Communes – HET DORP IN HET GEBERGTE (1812)

 

Afbeelding
Nederlandse Opera's

Muziekvoorstelling 'De Blues van Kattenburg'

Ingediend door Paula op ma, 06/08/2020 - 12:03

Muziekvoorstelling  'De Blues van Kattenburg'
met acteur Harpert Michielsen, fluitiste Eleonore Pameijer en pianist Tobias Borsboom
'De blues van Kattenburg' is een muziekvoorstelling gemaakt in het kader van '75  jaar Vrijheid', een vertelling met muziek.
Dick Kattenburg (1919-1944) is de hoofdpersoon, Leo Smit (1900-1943) speelt ook een belangrijke rol. Van Marius Flothuis klinkt de Aubade die hij schreef tijdens zijn gevangenschap in Kamp Vught. Acteur Harpert Michielsen vertelt met Eleonore Pameijer (fluit) en Tobias Borsboom (piano) een verhaal over muziek die niet gehoord mocht worden.

Door de corona-maatregelen kon de Muziekvoorstelling op 5 juni j.l. helaas niet doorgaan.  Om het publiek toch iets te kunnen bieden om thuis stil te staan bij de herdenking is er een korte filmregistratie gemaakt van de voorstelling ‘De Blues van Kattenburg’.

Afbeelding
Dick Kattenburg

Reading room reopens at June 2nd

Ingediend door Paula op di, 05/26/2020 - 15:28

The reading room of The Hague Municipal Archive and the Netherlands Music Institute will reopen again at June 2nd. As a result of the Corona measures, the Netherlands Music Institute has adapted its services. Unlike before, you now have to make an appointment for both archive and library materials. After confirmation, the materials are prepared for you and you are welcome at the agreed time.
Lendable library materials can be requested online via the catalog and can then be collected a day later in the reading room during opening hours (Tues to Fri 9 am- 5 pm). You can also return the materials during these extended opening hours. You don't have to make an appointment for the collection and return only.
On Friday afternoon, an employee of the Netherlands Music Institute will be present in the reading room.

If you have any questions during a visit, you can contact one of the employees at the desk. In case of substantive questions, an employee of the Netherlands Music Institute will be consulted.

For appointments, membership and other information, please contact us at the email address: nederlandsmuziekinstituut@denhaag.nl

If you have an appointment to visit the reading room, you should take the new guidelines into account.

Studiezaal geopend vanaf 2 juni

Ingediend door Paula op ma, 05/25/2020 - 14:33

Vanaf 2 juni is de studiezaal van het Haags Gemeente Archief en het Nederlands Muziek Instituut weer geopend. Naar aanleiding van de Corona maatregelen heeft het Nederlands Muziek Instituut de dienstverlening aangepast. 
In tegenstelling tot voorheen dient u nu voor zowel archief- als bibliotheekmaterialen ter inzage vooraf een afspraak te maken. Na een bevestiging worden de materialen voor u klaargelegd en bent u van harte welkom op het afgesproken tijdstip.
Uitleenbare bibliotheekmaterialen kunt u online aanvragen via de catalogus en zijn vervolgens een dag later af te halen in de studiezaal gedurende openingstijden (di t/m vr 09:00-17:00 uur). Ook het terugbrengen van de materialen kan tijdens deze ruimere openingstijden. Voor het uitsluitend afhalen en terugbrengen hoeft u geen afspraak te maken.
Op vrijdagmiddag is een medewerker van het Nederlands Muziek Instituut aanwezig in de studiezaal.

Mocht u tijdens een bezoek vragen hebben dan kunt u terecht bij een van de medewerkers aan de balie. In geval van inhoudelijke vragen zal een medewerker van het Nederlands Muziek Instituut worden geraadpleegd.

Voor afspraken, lidmaatschap en overige informatie kunt u contact opnemen via het mailadres: nederlandsmuziekinstituut@denhaag.nl

Wanneer u een afspraak hebt voor een bezoek aan de studiezaal dient u rekening te houden met de nieuwe richtlijnen.

Persbericht in memoriam Jan Rokus van

Ingediend door Paula op ma, 05/11/2020 - 17:11

Componist Jan Rokus van Roosendael (1960-2005) opnieuw in de schijnwerpers

Amsterdam - Op 6 mei 2020 is het zestig jaar geleden dat Jan Rokus van Roosendael, één van de meest toonaangevende Nederlandse componisten van zijn generatie, werd geboren. Hij liet een zeer veelzijdig oeuvre na dat juist nu actueel is. Zijn interesse voor het samenbrengen van wereldmuziek en moderne klassieke muziek sluit naadloos aan bij de tendensen in onze hedendaagse pluriforme maatschappij. Ter gelegenheid van zijn zestigste geboortedag is er nu een You-Tube -kanaal waarin zijn muziek, die nog steeds ruimschoots een plaats in hedendaagse concertprogramma's verdient, opnieuw in de schijnwerpers staat.

Elke fase van de loopbaan van Van Roosendael levert weer andere interessante muziek op. In zijn vroege werken, zoals Facetten (1981) en Chamber Music (1982), is hij nog zoekend naar een eigen weg en probeert hij zijn grote voorbeelden, waaronder Igor Stravinsky, een plaats te geven, zonder daarbij zijn eigen stem te verliezen.

Vanaf de late tachtiger jaren zocht hij naar andere bronnen en kwam uiteindelijk uit bij niet-westerse culturen. Vooral de cyclische vorm- en ritmische principes uit landen als India en Indonesië maakten grote indruk op hem. Hij creëerde in die fase een eigen muzikaal universum waarin modale elementen en muzikale concepten uit andere culturen een plaats vonden. Dit leverde werken op als Tala (1987) en Windows (1996).

In zijn composities na 1996 liet hij zich inspireren door de West-Europese vocale polyfonie en de kerkmuziek van vóór 1600. Ook in zijn instrumentale muziek uit deze periode blijkt een religieuze sensitiviteit.

Het complete oeuvre van Van Roosendael laat zich beluisteren als zijn levensloop. 'Muziek is levensfilosofie', zei hij zelf eens.

Het YouTubekanaal Jan Rokus van Rossendael, gelanceerd op zijn geboortedag, is te vinden via https://bit.ly/2YzIoks. Het wordt in de loop van dit herdenkingsjaar aangevuld.

De dubbel-cd Static Motion (Attacca, 2008) met een overzicht van de belangrijkste werken van de componist, is te verkrijgen via de website https://www.janrokusvanroosendael.com

 

Foto: Co Broerse

Afbeelding
Jan Rokus van Roosendael

Studiezaal gesloten

Ingediend door Paula op di, 04/28/2020 - 11:05

Naar aanleiding van de afgekondigde maatregelen tegen het verspreiden van het coronavirus blijft de studiezaal gesloten. Online aanvragen kunnen helaas niet in behandeling worden genomen. Via de website wordt u op de hoogte gehouden van eventuele wijzigingen.

Interviews over Willem Mengelberg online

Ingediend door admin op di, 04/14/2020 - 20:29

In 1988 werd door Ad 's Gravesande en Sieuwert Verster de documentaire 'Het orkest, geluid van een eeuw'  gemaakt in opdracht van de VPRO, ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het Koninklijk Concertgebouworkest in datzelfde jaar. Daaraan voorafgaand werd door Sieuwert Verster een groot aantal interviews afgenomen met (oud-) orkestleden en anderen die betrokken waren geweest bij het Concertgebouworkest.

Enkele jaren na de totstandkoming van de documentaire heeft producer Sieuwert Verster het ruwe filmmateriaal, dat bij dit soort producties dikwijls wordt vernietigd, aan het Nederlands Muziek Instituut overgedragen. Veel daarvan is in de documentaire uit 1988 niet gebruikt en delen uit deze interviews die betrekking hebben op de dirigent Willem Mengelberg zijn nu, na vele jaren, voor het eerst gepubliceerd via de website van de Willem Mengelberg Society: https://www.willemmengelberg.nl/?q=content/interviews-het-orkest-geluid-van-een-eeuw-1988 en via Youtube.

Biograaf van Willem Mengelberg en directeur van het NMI Frits Zwart, werkte het idee uit en met financiële steun van de Willem Mengelberg Stiftung (Zwitserland) werd het digitaliseren en de bewerking van beeld en geluid  mogelijk gemaakt en gerealiseerd.

Van de reeks interviews zijn de eerste online gezet (maart en april 2020). Daarin zijn nu te zien en te horen componist Henk Badings, harpiste Phia Berghout, orkestdirecteur  en administrateur Evert Cornelis jr., klarinettist Bram de Wilde, violist Sam Tromp en violist/directeur van het Concertgebouworkest Piet Heuwekemeijer.

Voor een brede verspreiding zijn de interviews in het Engels ondertiteld. In de loop van 2020 worden gaandeweg alle interviews die op Willem Mengelberg betrekking hebben online gezet.

Foto: Willem Mengelberg, januari 1940, repetitie bij de Wiener Philharmoniker door Karl Kepka

 

Afbeelding
Willem Mengelberg, januari 1940, repetitie bij de Wiener Philharmoniker

A new project related to Willem Mengelberg

Ingediend door Paula op vr, 04/10/2020 - 11:26

In 1988, a documentary was made for Dutch VPRO television by Ad 's Gravesande and Sieuwert Verster about the Royal Concertgebouw Orchestra's  centenary, called 'Het orkest, geluid van een eeuw' [The orchestra, sound of a century]. Research for this documentary included interviews by Sieuwert Verster with (former) orchestra members and others involved with the Concertgebouw Orchestra.

Several years after finishing the documentary producer Sieuwert Verster handed over the raw film materials (which are often destroyed after these kind of productions) to the Nederlands Muziek Instituut (Netherlands Music Institute) in The Hague. Only a few fragments of the interviews had been used for the documentary and parts of the interviews related to the conductor Willem Mengelberg will now (2020), many years later, be published for the first time via the website Willem Mengelberg Society: https://www.willemmengelberg.nl/?q=content/interviews-het-orkest-geluid-van-een-eeuw-1988 and on Youtube.

The biographer of Willem Mengelberg and director of the NMI Frits Zwart, worked out the idea and with financial support of the Willem Mengelberg Stiftung (Switzerland) digitization and editing of image and sound were realized.

The first interviews released online are with composer Henk Badings, harpist Phia Berghout and administrator Evert Cornelis jr., klarinetist Bram de Wilde, violinist Sam Tromp and violinist/director of the Concertgebouworchestra Piet Heuwekemeijer.

For a worldwide distribution the interviews are subtitled in English. During the course os 2020, all the remaining interviews regarding Willem Mengelberg will be published online.

Photo: Willem Mengelberg, January 1940, rehearsal with the Wiener Philharmoniker by Karl Kepka

 

Afbeelding
Willem Mengelberg, January 1940, rehearsal at the Wiener Philharmoniker

In memoriam Reinbert de Leeuw (1938-2020)

Ingediend door Paula op ma, 02/17/2020 - 17:24

Op 14 februari overleed de pianist, componist, dirigent en docent Reinbert de Leeuw.

Bij het grote publiek werd hij misschien wel het meest bekend door zijn uitvoering van de pianowerken van de Franse componist Eric Satie. Bij musici die in de jaren zestig aan het begin stonden van hun carrière zal hij eerder voortleven als de actievoerende musicus, de Notenkraker, de vernieuwer en de bevlogen musicus die het voor eigentijdse componisten opnam. Reinbert de Leeuw was veel meer dan dat: hij was ook docent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, componist, enthousiast verteller (zie de aflevering van Zomergasten uit 2014) en onvermoeid pleitbezorger voor nieuwe muziek, onderscheiden met o.a. de Prins Bernhard Cultuurprijs.

Met hem verliest Nederland een groot en veelzijdig musicus.

Afbeelding
Reinbert de Leeuw

Verboden en vervolgde Componisten in Nederland 1933-1945

Ingediend door Paula op do, 02/06/2020 - 15:19

Dit evenement kan helaas niet doorgaan vanwege de gevaren voor besmetting. Het evenement wordt verschoven naar een andere datum, later dit jaar.

Naar aanleiding van '75 jaar bevrijding' vindt er een aantal evenementen plaats:

Van dinsdag 12 mei tot 13 juli 2020
Tentoonstelling Verboden en vervolgde Componisten in Nederland 1933-1945
Locatie: Atrium Stadhuis, Spui 70, Den Haag
Toegang: vrij

Vrijdag 5 juni 2020; aanvang 20:00 uur, duur c. 60 minuten
Muziekvoorstelling 'De Blues van Kattenburg'
met acteur Harpert Michielsen, fluitiste Eleonore Pameijer en pianist Tobias Borsboom
'De blues van Kattenburg' is een muziekvoorstelling gemaakt in het kader van '75  jaar Vrijheid', een vertelling met muziek.
Dick Kattenburg (1919-1944) is de hoofdpersoon, Leo Smit (1900-1943) speelt ook een belangrijke rol. Van Marius Flothuis klinkt de Aubade die hij schreef tijdens zijn gevangenschap in Kamp Vught. Acteur Harpert Michielsen vertelt met Eleonore Pameijer (fluit) en Tobias Borsboom (piano) een verhaal over muziek die niet gehoord mocht worden.
Locatie: Haagse Kunstkring, Denneweg 64, Den Haag
Toegang: Euro 15,-

Donderdag 11 juni; aanvang 17:30-18:30 uur
Lezing 'Verboden en vervolgde Componisten in Nederland'
door Eleonore Pameijer, met medewerking van pianist Tobias Borsboom
Locatie: Centrale Bibliotheek, Studio B, Spui 68, Den Haag
Toegang: vrij

 

Nederlandse Opera's van Vondel 1685 tot het einde van de Franse tijd 1812

Ingediend door Paula op do, 02/06/2020 - 14:31

Dit concert kan helaas niet doorgaan vanwege de gevaren voor besmetting. Het concert wordt verschoven naar een andere datum, later dit jaar.

Zondag 26 april 2020, aanvang 16:30 uur
Locatie: Oud-Katholieke Kerk, Juffrouw Idastraat 7, Den Haag
Toegang: Euro 22,50

Nederlandse Opera's van Vondel 1685 tot het einde van de Franse tijd 1812

met medewerking van tenor Denzil Delaere, mezzosopraan Sarah Konig, sopranen Jolien de Gendt en Gina de Jong, Camerata Delft (klavecimbel, luit, theorbe, traverso, fluit, hobo, viool, gamba, cello), Pieter Dhoore, piano.
Georganiseerd in samenwerking met de Stichting 401Opera's.

Met werken van Govert Bidloo, David Petersen, Servaas de Koninck, Hendrik Anders, Elias Bronnenmüller, Ludwig van Beethoven e.a.

Ticketlink: 401nederlandseoperas.eventbrite.nl

Het Mahlerfeest van 1920

Ingediend door Paula op do, 02/06/2020 - 14:21

Deze lezing kan helaas niet doorgaan vanwege de gevaren voor besmetting. De lezing wordt verschoven naar een andere datum, later dit jaar.

Woensdag 22 april 2020, 12:30-13:15 uur

Het Mahlerfeest van 1920
lezing door Frits Zwart

Locatie: Centrale Bibliotheek, Studio B, Spui 68
Toegang: vrij

In de reeks 'Uit de Schaduw'

Ingediend door Paula op do, 01/30/2020 - 15:00

Zondag 23 Februari 2020, aanvang 12:00 uur concert georganiseerd door het Nederlands Muziek Instituut
Locatie: Haagse Kunstkring, Denneweg 64, Den Haag
Toegang: vrij

Muziek uit de Schaduw IV
Heleen Kuiper, viool en Henk Mak van Dijk, piano
'Uit de Schaduw': vioolsonates van de Nederlandse componisten Pierre Donk (1871-1939) en Gerrit Jan van Eijken (1832-1879).

Beide sonates op het programma worden op dit concert aan de vergetelheid ontrukt. Pierre Donk was een beroepsmilitair die ook componeerde en Gerrit Jan van Eijken was beroepsmusicus die uit een muzikale familie stamde. Zijn broer Jan Albert van Eijken was een befaamd organist. Gerrit Jan trok naar Engeland en overleed vergeten en in armoede.

Zowel Heleen Kuiper als Henk Mak van Dijk zijn in Den Haag woonachtig en werkzaam. Samen brachten zij al eens onbekende sonates van Julius Röntgen en Amanda Maier, Röntgens eerste echtgenote, tot klinken.

 

Foto: Pierre Donk

Afbeelding
Pierre Donk

Liederenrecital

Ingediend door Paula op do, 01/30/2020 - 13:24

Dit concert kan helaas niet doorgaan vanwege de gevaren voor besmetting. Het concert wordt verschoven naar een andere datum, later dit jaar.

Zondag 29 maart 2020, aanvang 12:00 uur
Locatie: Haagse Kunstkring, Denneweg 64, Den Haag
Toegang: vrij

Serie Muziek uit de Schaduw V
Vincent Kusters, bariton en Reinild Mees, piano: liederen van Catharina van Rennes, Johan Wagenaar, Willem Mengelberg, Andrée Bonhomme en Carl Smulders.

Het programma bestaat deels uit liederen van uit Utrecht afkomstige componisten: Catharina van Rennes, Johan Wagenaar en Willem Mengelberg. Smulders en Bonhomme komen uit een meer Frans georiënteerd milieu. De Nederlandse componist Carl Smulders, later tot Belg genaturaliseerd, was een tijdgenoot van de drie Utrechtse componisten, Andrée Bonhomme, net als Smulders uit Maastricht afkomstig, was als enige geheel in de twintigste eeuw geworteld. Carl Smulders moedigde Andrée aan haar compositietalent te ontwikkelen.

Vincent Kusters, bariton, studeerde aan het Conservatorium Maastricht zang en piano respectievelijk bij Mia Besselink en Joop Celis. Hij sloot zijn masterstudie zang succesvol af in 2016, een jaar later zijn masterstudie piano en in 2018 de applicatieopleiding koordirectie aan het Utrechts Conservatorium. Tijdens het wintersemester 2014/2015 volgde hij zanglessen bij Reginaldo Pinheiro aan de Hochschule für Musik Freiburg en in het studiejaar 2016/2017 pianolessen bij Willem Brons aan het Conservatorium van Amsterdam. Masterclasses volgde hij bij Maarten Koningsberger, Roger Braun, Meinard Kraak en Marien Nieukerken en onlangs tijdens het Liedfestival Zeist samen met de pianist Charlie Bo Meijering bij Elly Ameling en Julius Drake. Hij wordt momenteel gecoacht door Meinard Kraak en Roger Braun.

Reinild Mees is een internationaal gelauwerd liedbegeleider. Na haar opleiding bij Gérard van Blerk (Amsterdam), Noël Lee (Parijs) en Malcolm Frager (USA) ging zij zich toeleggen op het begeleiden van zangers in recitals. Zij trad reeds veelvuldig op aan de zijde van solisten als Piotr Beczala, Sergei leiferkus, Wolfgang Holzmair, Olaf Bär, Roman Trekel, Konrad Jarnot, Marlis Peterse, Claudia Barainsky, Amanda Roocroft, Camilla Nylund, Charlotte Margiano, Claron McFadden, Tania Kross, Johanette Zomer, Roberta Alexander, Karin Strobos, Maarten Koningsberger, Francois le Rou, Thomas Oliemans, Henk Neven en vele anderen. Zij gaf concerten in Londen, Warschau, Parijs, Wenen, Graz, Berlijn, München, Hamburg, Frankfurt, Stuttgart, Salzburg, Stockholm, Venetië, Brussel, Brugge, Antwerpen, Gent en Luxemburg. In Nederland trad zij veelvuldig op in het Concertgebouw en in De Doelen.

Afbeelding
Catharina van Rennes

Concert van het Nederlands Muziek Instituut

Ingediend door Paula op di, 01/07/2020 - 16:12

Dit concert kan helaas niet doorgaan vanwege de gevaren voor besmetting. Het concert wordt verschoven naar een andere datum, later dit jaar.

Zondag  29 maart 2020, aanvang 12:00 uur

Liederenrecital
Vincent Kusters, bariton en Reinild Mees, piano: liederen van Catharina van Rennes, Johan Wagenaar, Willem Mengelberg, Andrée Bonhomme en Carl Smulders.

Locatie: Haagse Kunstkring, Denneweg 64. Vrije toegang.

Concert van het Nederlands Muziek Instituut

Ingediend door Paula op di, 01/07/2020 - 16:07

Zondag 23 Februari 2020, aanvang 12:00 uur

Heleen Kuiper, viool en Henk Mak van Dijk, piano: vioolsonates van Pierre Donk en Gerrit Jan van Eijken.

Locatie: Haagse Kunstkring, Denneweg 64. Vrije toegang.

Bijzondere uitvoering van muziek van Mahler bewerkt door Mengelberg

Ingediend door Paula op di, 01/07/2020 - 09:06

Op 8 en 9 januari speelt het Koninklijk Concertgebouw Orkest onder leiding van Jaap van Zweden het Adagio en Purgatorio uit de Tiende Symfonie van Gustav Mahler  in de uitvoeringsversie van Willem Mengelberg uit 1924. Tegelijkertijd verschijnt een uitgave van deze versie bij uitgeverij Schott in Mainz.

Dankzij de jarenlange inzet van Mengelberg-biograaf Frits Zwart klinken nu in januari 2020 voor het eerst sinds 1924 de twee door Mahler zelf 'voltooide' delen van de Tiende Symfonie. Alma Mahler, de weduwe van de componist, gaf Mengelberg destijds de vrije hand om de partituur naar eigen inzicht voor uitvoering gereed te maken. Dat deed Mengelberg in nauwe samenwerking met zijn assistent-dirigent Cornelis Dopper. Na een aantal uitvoeringen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en andere steden in 1924, weerklinken de beide delen nu pas opnieuw in Amsterdam. Hoe dat allemaal tot stand kwam heeft Frits Zwart  uitvoerig beschreven in het tweede deel van zijn Mengelbergbiografie (2016). Musicoloog Marinus Degenkamp vervaardigde de nieuwe partituur en de partijen op basis van Mengelbergs partituur en het oude uitvoeringsmateriaal. De oorspronkelijke directiepartituur bevindt zich in het Mengelbergarchief bij het Nederlands Muziek Instituut in Den Haag. Het partijenmateriaal bevindt zich in de muziekbibliotheek van het KCO. E.e.a. werd financieel mogelijk gemaakt door de Willem Mengelberg Stiftung (Zwitserland). Eindelijk kunnen wij horen hoe Mengelberg deze partituur voor uitvoering gereed heeft gemaakt.

Het programma vermeldt verder een wereldpremière van een werk van Martijn Padding, Softly bouncing, en Le sacre du printemps van Igor Stravinsky.

Op 7 januari is om 17:30 in het programma Podium op Radio 4 een live interview te beluisteren met Frits Zwart.

Afbeelding
Purgatorio